Medvegyev fenyeget

Oroszország rakétákat irányíthat az amerikai rakétapajzs európai elemeire

Az orosz elnök utasítást adott szerdán a kalinyingrádi övezetben lévő, rakétatámadásokat előrejelző új radarrendszer üzembe helyezésére, és kilátásba helyezte: megegyezés hiányában rakétákat irányíttat az amerikai rakétapajzs Európában kiépülő elemeire.

2011.11.23 18:12MTI

A washingtoni Fehér Ház első reagálásában elutasította, hogy módosítsa európai rakétatelepítési terveit, a NATO a tárgyalások folytatására vonatkozó orosz szándékokra helyezte a hangsúlyt.
   
Dmitrij Medvegyev a lakossághoz intézett televíziós üzenetében sajnálatosnak nevezte, hogy nem vezettek sikerre az Egyesült Államokkal és a NATO-val kezdett tárgyalások a közös európai rakétavédelemről, mert - mint mondta - a partnerek nem veszik figyelembe Oroszország aggodalmait - jelentette Kegyes Csilla, az MTI moszkvai tudósítója.
   
Az orosz elnök arra is utasította a védelmi minisztériumot, hogy erősítse meg a hadászati nukleáris fegyverek oltalmát: "Oroszország légi- és űrvédelmi rendszerének megteremtése keretében elsősorban a hadászati atomfegyverek harcfedezetét kell megerősíteni" - jelentette ki. Hozzátette, hogy "azokat a hadászati ballisztikus rakétákat, amelyek a hadászati rakétacsapatoknál és a haditengerészetnél állnak hadrendbe, a rakétavédelem leküzdésére szolgáló, sokat ígérő rendszerekkel és új, nagy hatékonyságú harci robbanófejekkel látják el."
   
Az orosz államfő drámai hangvételű televíziós beszédében kijelentette, hogy a helyzet elég komoly, ezért az orosz lépéseket ésszerű döntésnek nevezte. Arra figyelmeztette a NATO-t és az Egyesült Államokat, hogy  "amennyiben Oroszország számára kedvezőtlenül alakul a helyzet az európai rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatosan, fenntartja jogát, hogy visszakozzon a további lépésektől a leszerelés és a fegyverzetellenőrzés terén." Ezen túlmenően, figyelembe véve a hadászati támadó és védelmi fegyverzetek elválaszthatatlanságát, kölcsönös kapcsolódását, "indítékok keletkezhetnek a START-szerződésből való kilépésre. Ez magában a megállapodásban is benne van" - hangsúlyozta Dmitrij Medvegyev.
   
Az orosz elnök ugyanakkor megerősítette, hogy Moszkva nem zárja be az ajtókat sem a NATO, sem a nyugati partnerek előtt, hanem hajlandó a konstruktív tárgyalások folytatására. Mint mondta: "nincs még veszve az esély a megállapodásra a NATO-val és az Egyesült Államokkal a rakétavédelmi rendszerről." Medvegyev szerint "van még idő arra, hogy megegyezzünk, és Oroszországban megvan a politikai akarat a szükséges megállapodásokra, amelyek teljesen új lapot nyithatnak az Egyesült Államokkal és a NATO-val való kapcsolatokban".

A NATO első reagálásában üdvözölte a tárgyalások folytatására vonatkozó orosz ígéretet.
   
"Nem szerencsés, ha azzal fenyegetnek, hogy a NATO-szövetségesek közvetlen közelében telepítenek rakétákat" - mondta Brüsszelben Oana Lungescu, az atlanti szövetség szóvivője, ám ugyanakkor üdvözölte azt, hogy Medvegyev közlése értelmében Oroszország "nem zárja ki az Egyesült Államokkal és a NATO-val való további rakétavédelmi párbeszédet", továbbra is kész gyakorlati együttműködésre ezen a területen.
   
Tommy Vietor, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője azt szögezte le, hogy az Európában telepítendő rakétaelhárító rendszer "nem fenyegeti, s nem is fenyegetheti Oroszország stratégiai elrettentő képességét". "Nem fogjuk módosítani, semmilyen módon nem fogjuk korlátozni telepítési terveinket" - fűzte hozzá a szóvivő.
   
Dmitrij Medvegyev szerdai beszédében azt is közölte, hogy az európai rakétapajzsról való párbeszédnek pontos jogi alapokon kell folynia, ez biztosítaná Oroszország törvényes érdekeit.
   
Az orosz államfő meggyőződése, hogy Európában továbbra is létre lehet hozni egy közös, úgynevezett szektorelvű rakétavédelmi rendszert, amely megteremtené Oroszország és a NATO igazi stratégiai partneri viszonyát.
   
Az orosz államfő élő televíziós beszédét követően az Interfax hírügynökség sajtóközpontjában tartott tájékoztatót Dmitrij Rogozin, Moszkva állandó képviselője a NATO brüsszeli központjában, aki elnöki különmegbízottként az európai rakétavédelmi rendszerről zajló tárgyalásokon is részt vesz.
   
Rogozin kifejtette: nem érzékeli a hidegháborús veszélyt Medvegyev elnök beszédében. Úgy vélte, hogy az államfő által bejelentett lépések semlegesíthetik az Oroszország nukleáris védelmi rendszere elleni fenyegetéseket, bármilyen rakétarendszertől induljanak is ki. "Nem engedhetjük meg, hogy állampolgáraink biztonságát alku tárgyává tegyük" -  fogalmazott Rogozin, és úgy vélte, az orosz vezetés abból indul ki, hogy az ország hadászati védelmi potenciálját meg kell őrizni.    
   
Rogozin említett sajtótájékoztatóján nyugati beszámolók szerint arról is beszélt, hogy kifejezett utasítást kapott az orosz elnöktől a tárgyalások folytatására mindaddig, amíg az Egyesült Államok "el nem jut arra a pontra, ahonnan már nincs visszatérés".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.