Moszkva számára eredménytelenek

Oroszország harcászati rakétákat telepíthet Fehéroroszországba

Oroszország harcászati rakétákat telepíthet Fehéroroszországba és az orosz határokon, ha az Egyesült Államokkal az európai rakétavédelmi rendszerről folytatott tárgyalások Moszkva számára eredménytelenek lesznek - közölte egy magas beosztású diplomáciai forrás az Interfax hírügynökséggel hétfőn.

2011.11.21 16:44MTI

Az informátor szerint Oroszország Iszkander típusú rakétákat telepíthet a szomszéd országba és a déli határokon, a krasznodari területre. Moszkva korábban kilátásba helyezte, hogy rakétaindító állásokat telepít balti-tengeri, Kalinyingrád körüli enklávéjába.

"Így ellensúlyozhatjuk az orosz hadászati erők elleni fenyegetést, amelyet az okozhat, hogy az amerikai rakétavédelem elemeit a határaink közelébe telepítik" - mondta az Interfaxot tájékoztató diplomáciai forrás.

Oroszország megítélése szerint az Egyesült Államok Európába szánt rakétavédelmi rendszere veszélyezteti hadászati nukleáris erejét, s Moszkva már korábban is újabb fegyverkezési versennyel fenyegetőzött arra az esetre, ha Washington nem veszi figyelembe aggodalmait.

Orosz részről 2009-ben függesztették fel az Iszkanderek telepítésére vonatkozó terveiket, miután Barack Obama elnök visszafogta elődje, George W. Bush rakétavédelmi terveinek megvalósítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.