A Magnyitszkij-törvény megszavazása esetén

Moszkva megtorlással fenyegeti Washingtont

Oroszország kemény válaszlépésekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat csütörtökön arra az esetre, ha az amerikai kongresszus megszavazná azt a "barátságtalan és provokatív" jogszabályt, az úgynevezett Magnyitszkij-törvényt, amely emberjogsértésre hivatkozva büntetne orosz tisztségviselőket.

2012.11.16 07:36MTI

Az orosz külügyminisztérium közölte: az orosz-amerikai kapcsolatok biztosan megsínylenék, ha az Egyesült Államok a törvény értelmében nem adna beutazóvízumot elsősorban orosz belügyi dolgozóknak, és befagyasztaná az Egyesült Államokban lévő anyagi eszközeiket arra hivatkozva, hogy részt vettek a 2009-ben meghalt Szergej Magnyitszkij őrizetben tartásában, kínzásában és megölésében.
   
Magnyitszkij, a Hermitage Capital amerikai befektetési alap ügyvédje máig tisztázatlan körülmények között halt meg orosz vizsgálati fogságban. A férfi korrupcióval, az alap pénzének ellopásával vádolt meg rendőröket.
   
Az amerikai törvénytervezetet tavaly májusban nyújtotta be Benjamin Cardin demokrata párti szenátor, a washingtoni adminisztráció azonban nem állt a javaslat mögé.
   
"Válaszunk keménysége attól függ, hogy milyen lesz a végső változata ennek a barátságtalan, provokatív törvénynek" - jelentette ki Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő.
   
Az amerikai képviselőház csütörtökön 243-164 arányban megszavazta, hogy a jogszabály része legyen egy olyan törvénynek, amely megadja Oroszországnak az úgynevezett legnagyobb kereskedelmi kedvezményt. Az összetett törvénytervezetet pénteken valószínűleg megszavazza a képviselőház.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.