Rossz kezekbe kerülhetnek

Moszkva veszélyesnek tartja a rakéták átadását a szíriai ellenzéknek

Moszkva veszélyes lépésnek tartja a vállról indítható légvédelmi rakéták átadását a szíriai ellenzéki fegyvereseknek, mert ezek a fegyverek az iszlamista erők kezébe kerülhetnek.

2012.10.18 15:11MTI

Alekszandr Lukasevics szerint ez gyakorlatilag a nemzetközi terroristák felfegyverzését jelentené. Az orosz külügyminisztérium képviselője arra az értesülésre reagált, miszerint Washington úgy döntött, hogy ilyen légvédelmi rendszert ad át a Bassár el-Aszad ellen harcoló szíriai fegyvereseknek. Az információt az Interfax orosz hírügynökség "kompetens szíriai forrásra" hivatkozva közölte. A forrás szerint orosz (Igla) hordozható légvédelmi fegyverről lehet szó, amely Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető arzenáljából az amerikaiak kezébe került. 

Alekszandr Lukasevics szerint az amerikai vezetésnek, például akár a The New York Times című lapból tudnia kell arról, hogy a szíriai ellenzéknek Katarból és Szaud-Arábiából eljuttatott fegyverek nagyobb része az iszlamista erőkhöz kerül. A szóvivő szerint a meg nem nevezett forrás értesülései komoly figyelmet érdemelnek, tekintettel a szíriai kormányhadsereg két helikopterének minapi lelövésére és azon - általa törvényellenes csoportoknak nevezett - erők fenyegetéseire, amelyek polgári repülőgépek leszedését helyezték kilátásba. 

A szóvivő arról is beszámolt, hogy a török hatóságok már nem kételkednek a török légierő által Ankarában október 11-én leszállásra kényszerített, Moszkvából Damaszkuszba tartó szíriai polgári repülőgép szállítmányának törvényességében. Alekszandr Lukasevics nehezményezte az amerikai külügyi szóvivő korábbi nyilatkozatát. Victoria Nuland azt mondta, Washingtonban nem kételkednek török szövetségesük állításában, amely szerint a szíriai repülőgép orosz katonai berendezést és muníciót szállított.
 
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter október 12-én közölte: a szíriai repülőgépen egy orosz szállító által küldött, kettős célra - azaz katonaira és polgárira - használható radarberendezés volt, amely azonban Moszkva szerint legális áru.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.