Ha ragaszkodik a magas árhoz

Ukrán miniszterelnök: Moszkva elveszíti legnagyobb földgázvásárlóját

Oroszország hosszú távon elveszítheti Ukrajnát, mint a legtöbb földgázt vásárló kereskedelmi partnerét, ha továbbra is ragaszkodik a magas gázárhoz.

2012.10.11 19:00MTI

A kormányfő szavai szerint a 2009-ben létrejött "hazaáruló" megállapodás - amelynek aláírásáért Julija Timosenko akkori miniszterelnököt az elnökváltás után hét év börtönbüntetésre ítélték - csupán rövid távon hoz hasznot Oroszországnak.

Azarov a Korreszpondent ukrán hírportál szerint rámutatott arra, hogy Oroszország a jelenlegi magas gázárral arra kényszeríti Ukrajnát, hogy hatalmas összegeket költsön saját földgázkészleteinek felkutatására és kitermelésére, valamint az energiatakarékos technológiákra átállásra. Noha ez utóbbinak már rég eljött az ideje, a kormányfő szerint Ukrajna még nyerhetett volna némi időt, és nem most kellene pénzügyi forrásokat erre átcsoportosítania.

Eközben Volodimir Makuha ukrán energetikai miniszter-helyettes csütörtökön Kijevben kifejtette, hogy előrejelzések szerint ugyanannyit kell majd fizetnie Ukrajnának az orosz földgázért a jövő év első negyedében, mint amennyit az idén fizet az utolsó negyedévben, 432 dollárt ezer köbméterenként - jelentette az Ukrinform hírügynökség.

Moszkva a múlt hónapban adta értésére Kijevnek, hogy hajlandó jelentős kedvezményt adni a gázárból, ha Ukrajna csatlakozik az év elején létrejött orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz. Azarov állítása szerint Oroszország kész lemenni egészen a 160 dolláros árig, ha Kijev belép a vámunióba.

Az ukrán miniszterelnök szerint a vámunióhoz való csatlakozás részben megfelel Ukrajna érdekeinek, hiszen nemzetközi áruforgalmának mintegy 40 százalékát ezzel a három országgal való kereskedelme teszi ki. Másrészről viszont külkereskedelmi forgalmának 30 százaléka az európai uniós tagországokkal folyik, márpedig Ukrajnának az EU-val való szabadkereskedelmi, illetve társulási megállapodása is nemzeti érdeke. Az EU részéről azonban figyelmeztették Kijevet, hogy az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz való csatlakozás kizáró oka lehet az unióval való szabadkereskedelmi megállapodásnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.