Válasz a Magnyitszkij-záradékra

Orosz gyerekek örökbefogadása: Putyin aláírta a tiltó törvényt

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken aláírta azt a törvényt, amely egyebek között megtiltja amerikai állampolgároknak orosz gyerekek örökbefogadását, és amelyet Moszkva válasznak szánt az úgynevezett Magnyitszkij-záradékra.

2012.12.28 13:58MTI

Az amerikai jogszabály egyes oroszokat büntetne, akik washingtoni megítélés szerint megsértették az emberi jogokat. Elnevezését Szergej Magnyitszkij jogászról kapta, aki 2009-ben halt meg moszkvai börtönben. Az amerikai intézkedés elsősorban a Magnyitszkij-ügyben szerepet játszó személyeket érintené.

Az orosz válasz, a Gyima Jakovlev-törvény 2013. január 1-jén lép életbe, és minden bizonnyal tovább terheli az amerikai-orosz kapcsolatokat.

Gyima Jakovlev örökbe fogadott orosz kisfiú volt, akit nagy hőségben lezárt autóban hagytak, s megfulladt. A mostohaapát az amerikai bíróság nem találta vétkesnek.

Az orosz gyerekek amerikai örökbefogadásán kívül a jogszabály törvényen kívül helyez olyan nem kormányzati szervezeteket, amelyek amerikai pénzügyi támogatásban részesülnek, továbbá tiltja olyan amerikai állampolgárok beutazását, és befagyasztja oroszországi számláikat, akik moszkvai megítélés szerint orosz állampolgárokat érő bűncselekményekben, orosz állampolgárok elrablásában és törvénytelen fogva tartásában, valamint alaptalan elítélésében vétkesnek minősülnek.

A tiltólistára kerülő személyek névsorát az orosz külügyminisztérium állítja majd össze, de annak összetételére a törvényhozás mindkét háza, az orosz emberi jogi biztos, a politikai pártok és az államhatalom képviselői is javaslatot tehetnek.

Kreml-barát törvényhozók a Gyima Jakovlev-törvényt eredetileg a Magnyitszkij-záradék mintájára, arra adott szimmetrikus válaszként gondolták el. A Magnyitszkij-záradék értelmében az amerikai hatóságok a vízumot is megtagadhatják mindazoktól, akik szerintük megsértik az emberi jogokat Oroszországban, és befagyaszthatják kintlévőségeiket.

Az örökbefogadásra és a nonprofit szervezetekre vonatkozó korlátozásokat később fűzték a törvényhez Moszkvában, túllépve a "szemet szemért" elvén, tovább bonyolítva az amerikai-orosz viszonyt, amely már amúgy is feszült volt a szíriai válság és más ügyek miatt.

Szergej Magnyitszkij, a Hermitage Capital amerikai befektetési alap ügyvédje máig tisztázatlan körülmények között halt meg 2009-ben vizsgálati fogságban. A férfit nagyösszegű adócsalásban való közreműködéssel vádolták, miközben ő korrupcióval vádolt magas beosztású rendőröket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.