Záradék

Válasz a Magnyitszkij-törvényre - elfogadva

Az orosz parlament felsőháza is elfogadta az amerikai Magnyitszkij-törvényre válasznak szánt jogszabályt.

2012.12.26 16:38MTI

Az orosz parlament felsőháza szerdán elfogadta azt a törvényt, amelyet Moszkva válasznak szán a Magnyitszkij-törvényre, azaz az emberi jogok oroszországi megsértőit büntető amerikai jogszabályra.

A Szövetségi Tanácsban egyhangúlag elfogadott új orosz törvény egyebek között megtiltja amerikai állampolgároknak orosz gyerekek örökbefogadását, valamint olyanok oroszországi beutazását, akik orosz állampolgárok jogainak a megsértésében részesek.

Az "orosz állampolgárok jogainak megsértésében érintett személyekről" szóló, az egyes amerikai állampolgárok beutazását tiltó és oroszországi tulajdonuk zárolását lehetővé tévő jogszabály azokra vonatkozna, akik egyebek között orosz állampolgárokat érő bűncselekményekben, orosz állampolgárok elrablásában és törvénytelen fogva tartásában, valamint alaptalan elítélésében vétkesnek minősülnek az orosz honatyák szerint. A tiltólistára kerülő személyek névsorát az orosz külügyminisztérium állítja majd össze, de annak összetételére a törvényhozás mindkét háza, az orosz emberi jogi biztos, a politikai pártok és az államhatalom képviselői is javaslatot tehetnek.

A Magnyitszkij-záradék elleni válaszlépésnek szánt orosz törvény az államfő jóváhagyását követően január 1-jén léphet életbe.

A washingtoni szenátusban a közelmúltban elfogadott jogszabály alapján az Egyesült Államok hatóságai megtagadhatják a vízumot mindazoktól a személyektől, akik megsértik az emberi jogokat Oroszországban és befagyaszthatják kintlévőségeiket.

Szergej Magnyitszkij, a Hermitage Capital amerikai befektetési alap ügyvédje máig tisztázatlan körülmények között halt meg 2009-ben vizsgálati fogságban. A férfit nagy mértékű adócsalásban való közreműködéssel vádolták, ő pedig korrupcióval vádolt meg magas beosztású rendőröket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.