Bizonyítékok hiányában

Magnyitszkij-ügy: felmentették a moszkvai börtön parancsnokhelyettesét

Egy moszkvai kerületi bíróság pénteken első fokon felmentette a Szergej Magnyitszkij orosz jogász halála ügyében perbe fogott moszkvai börtönparancsnok-helyettest.

2012.12.28 16:05MTI

Dmitrij Kratovot azzal vádolták, hogy az ő hanyagsága okozta 2009-ben a Butirka (Butirszkaja) börtönben vizsgálati fogságban lévő Magnyitszkij halálát.
   
A Tverszkoj kerületi bíróság a bizonyítékok hiányára alapozta döntését. 
   
A nem jogerős határozat indoklása szerint Szergej Magnyitszkij halála nem volt összefüggésben a férfinél diagnosztizált betegségekkel, a halálát okozó egészségügyi problémákat pedig nem lehetett megállapítani. A bíróság úgy ítélte meg: a börtön volt parancsnokhelyettese mindent megtett annak érdekében, hogy a néhai jogász megfelelő orvosi ellátásban részesüljön.
   
Magnyitszkij édesanyjának ügyvédje közölte, hogy fellebbeznek a felmentő határozat ellen. A család szerint a Hermitage Capital amerikai befektetési alap egykori jogászának haláláért felelős személyeket máig nem sikerült felfedni. 
   
A néhai ügyvéd tisztázatlan körülmények között halt meg 2009. november 16-án.
   
Szergej Magnyitszkij a hivatalos közlés szerint akut szív- és érrendszeri elégtelenségben hunyt el egy héttel az után, hogy ismertették vele a vádat. A szövetségi nyomozó hivatal tavaly júliusban lezárt vizsgálata szerint a jogász nem részesült idejében megfelelő orvosi ellátásban, holott nemcsak a szíve volt beteg, hanem krónikus májgyulladásban és cukorbetegségben is szenvedett.
   
A férfit súlyos adócsalásban való közreműködéssel gyanúsították. 2008-ban tartóztatták le, miután a jogász 5,4 milliárd rubeles adócsalással és az alap pénzének ellopásával gyanúsította meg az orosz belügyminisztérium több tisztségviselőjét.
   
Tiltakozásul Magnyitszkij halála miatt a washingtoni törvényhozás december elején olyan törvényi záradékot fogadott el, amely egyebek között megtiltotta az orosz jogász ügyében érintett tisztviselők beutazását az Egyesült Államokba, és elrendelte ezen személyek kintlévőségeinek zárolását. Barack Obama amerikai elnök december közepén aláírta a törvényt.
   
Válaszul az orosz parlament is törvényt hozott, amely az amerikai záradékhoz hasonló szankciókat tartalmaz, de megtiltja például orosz gyerekek amerikai állampolgárok általi örökbefogadását is. A törvényt Vlagyimir Putyin elnök pénteken írta alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.