Magnyitszkij-ügy

Moszkvában is közöltek egy 18 fős beutazási tilalmi listát

Moszkvában szombaton 18 olyan amerikai személy nevét hozták nyilvánosságra, akik számára megtiltják a beutazást. Így válaszoltak arra, hogy az előző napon Washingtonban is hasonló listát tettek közzé.

2013.04.13 16:40MTI

Az Egyesült Államok pénteken 15 orosz és 3 más szovjet utódállamból való tisztségviselőnek a névsorát közölte, azokét, akiket az úgynevezett Magnyitszkij-törvény alapján beutazási tilalommal sújtanak "emberi jogot sértő" cselekedeteik miatt. 

Az orosz külügyminisztérium honlapjára hivatkozó hírügynökségek szerint a Moszkva által kiadott "fekete listán" amerikai állami funkcionáriusok nevei szerepelnek. Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő közleményében megállapította: erre a listatára elsősorban olyan személyeket vettek fel, akiknek közük volt a guantánamói amerikai bázison alkalmazott kegyetlen vallatások engedélyezéséhez. 

Beutazási tilalommal sújtanak olyan hivatalnokokat is, akiknek részük volt orosz állampolgárok valamely harmadik országban való elrablásához vagy letartóztatásához. Az orosz listán található például David Spears Addington, aki egykor Dick Cheney amerikai alelnök kabinetfőnöke volt, John Choon Yoo, az igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadója, Geoffrey D. Miller, a guantánamói haditengerészeti támaszpont volt parancsnoka, valamint Jeffrey Harbeson, aki Miller utóda lett ezen a poszton.
 
Az amerikai pénzügyminisztérium honlapjára pénteken feltett listát a washingtoni törvényhozás által decemberben elfogadott Magnyitszkij-záradék alapján állították össze. Moszkva már decemberben hevesen tiltakozott a törvény ellen, amely előírta az emberijog-sértésekkel gyanúsítható orosz tisztségviselők felelősségre vonását, és saját ellenszankciókkal fenyegetőzött. 

A törvényt Szergej Magnyitszkij orosz jogászról nevezték el, aki 2009-ben vizsgálati fogságban halt meg máig tisztázatlan körülmények között Oroszországban. A férfit állítólag súlyosan bántalmazták a börtönben, és megtagadták tőle az orvosi segítséget. Magnyitszkijt 2008-ban adócsalás vádjával vették őrizetbe, miután magas rangú belügyi tisztviselőket korrupcióval és pénzügyi visszaélésekkel gyanúsított meg. 

A pénteken Washingtonban közzétett listán szerepel néhány, Magnyitszkij börtönbe juttatásában közreműködő rendőri vezető, illetve a visszaéléseikben segédkező adóhatósági tisztségviselő neve.
 
Alekszej Puskov, az orosz duma külügyi bizottságának elnöke Moszkva szombati válaszát "megfelelőnek és normálisnak" nevezte, hangsúlyozva, hogy Oroszország nem kívánja "politikai háborúvá" dagasztani ezt az ügyet. Hozzátette azonban: Oroszország válasza mindig azonos súlyú lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.