A Magnyitszkij-záradék alapján állították össze

Az orosz főügyész is rajta lehet az amerikai tiltólistán

Jurij Csajka orosz főügyész is rajta lehet azon az amerikai tiltólistán, amelyet szombaton hoz nyilvánosságra a washingtoni külügyminisztérium a moszkvai duma külügyi bizottságának elnöke szerint.

2013.04.12 14:40MTI

A listát a tavaly decemberben az amerikai törvényhozás által elfogadott, úgynevezett Magnyitszkij-záradék alapján állították össze Washingtonban, és azokat az orosz tisztviselőket vették fel rá, akiket felelősnek tartanak Szergej Magnyitszkijnak, a Hermitage Capital amerikai befektetési alap néhai jogászának halálában.
   
A férfi 2009-ben egy moszkvai börtönben vizsgálati fogságban halt meg máig tisztázatlan körülmények között. Az orosz hatóságok részéről Magnyitszkij ellen - halála ellenére - nem szűnt meg a nagymértékű adócsalás miatt folyó büntetőeljárás. A jogász annak idején magas rangú belügyi tisztviselőket vádolt meg korrupcióval.
   
A Kommerszant című orosz napilap értesülése szerint az orosz külügyminisztériumban is elkészült a válaszlista, amelyen 104 amerikai személy neve szerepel. Ezt azóta cáfolta az orosz törvényhozás alsóházának külügyi bizottsági elnöke. Alekszej Puskov közölte, hogy az orosz válasz a Magnyitszkij-listára "egyenértékű, de nem feltétlenül hasonló nagyságú lesz", és minden a Washingtonban szombatra jelzett listától függ.
   
A duma külügyi bizottságának elnöke úgy tudja, hogy két változat készül az Egyesült Államokban. Az egyik az úgynevezett McGovern-lista, amely alapján 280 orosz személynek tiltanák meg a beutazást az Egyesült Államokba és egyéb büntetőintézkedéseket foganatosítanának ellenük. Közöttük lenne Jurij Csajka orosz főügyész is.
   
Alekszekj Puskov szerint ebben az esetben "vízumpolitikai háború" robbanna ki Moszkva és Washington között, és akkor Moszkva szintén magas rangú amerikai tisztviselőket tenne fel a saját tiltólistájára. Az orosz parlamenti politikus a McGovern-listának kisebb valószínűséget tulajdonít, minthogy hétfőn Moszkvába várják Thomas Donilont, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadóját.    
   
Az előzetes jelentések szerint Donilon Barack Obama személyes üzenetét hozza Vlagyimir Putyinnak. Puskov úgy tudja, az amerikai elnök azt szeretné orosz kollégája tudomására hozni, hogy korai lenne eltemetni az orosz-amerikai kapcsolatok újraindítását.
   
Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője máris arra figyelmeztetett, hogy az amerikai tiltólista és az orosz válaszlista nyilvánosságra hozatala nagyon rossz hatással lesz az orosz-amerikai kapcsolatokra.
   
A Kommerszant című lapnak Andrej Kortunov, az úgynevezett Orosz Külügyi Tanács vezérigazgatója kifejtette, hogy Thomas Donilon Moszvában Barack Obama második elnöki ciklusának legfontosabb kérdéseiben - az európai rakétavédelmi rendszerrel és a szíriai válsággal kapcsolatosan - akarja kipuhatolni Moszkva álláspontját. Emellett előkészíti Putyin és Obama találkozóját, amelyre a G8-as csoport júniusi csúcstalálkozója keretében kerül majd sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.