Orvlövészek

Agyonlőttek egy ismert újságírónőt Szíriában

Orvlövészek agyonlőtték a szíriai kormánypárti televízió egyik ismert újságírónőjét hétfőn a libanoni-szíriai határtól nem messze.

2013.05.27 14:31MTI

Jara Abbász, az al-Ihbaríja televízió riportere, aki a két éve tartó konfliktus óta gyakorta tudósított a kormányerők oldalán a frontvonalról, a Homsz tartománybeli Dabaa repülőtere közelében vesztette életét, ahol a kormányerők a lázadók kezén lévő támaszpont visszafoglalására indítottak támadást. 

A szíriai televízió szerint a 26 éves újságírónőre "terroristák" (lázadók) támadtak rá. A támadásban egy emberi jogi szervezet szerint a forgatócsoport több más tagja sérüléseket szenvedett.

Dabaa hat kilométerre északra fekszik Kuszeirtől. Az OSDH szerint a lázadók által támaszpontként használt volt katonai repülőteret körülvette a hadsereg, de továbbra is heves harcok folynak a nyugat-szíriai Kuszeirben, amelynek a lázadóktól való visszavételéért a szíriai kormányerők és a libanoni Hezbollah fegyveresei által folytatott offenzívában május 19-től vasárnap reggelig a síita szervezet 79 fegyverese esett el.
 
A Hezbollahhoz közeli forrás szerint a szervezet 110 fegyverese esett el Szíriában, többségükben Kuszeir térségében. Egy másik forrás szerint a Hezbollah 1700 fegyverese harcok Kuszeirnél. Jara Abbász halála előtt a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet adata szerint 23 újságíró halt meg hivatása teljesítése közben, valamint legalább 58 újságíró foglalkozású szíriai állampolgár meg Szíriában a konfliktus 2011. márciusi kezdete óta. 

Az asz-Szaura szíriai állami napilap a múlt héten arról számolt be, hogy az állami média kilenc újságírója és 23 más alkalmazottja halt meg az országban az elmúlt két évben. Több külföldi riporter is életét vesztette a konfliktus tudósítása közben, közöttük Gilles Jacquier francia tévériporter, Remi Ochlik fotóriporter és Marie Colvin, a Sunday Times című brit lap tudósítója.
 
A szíriai kiküldetésben lévő Anthony Shadid, a The New York Times riportere asztmaroham következtében hunyt el. Újságírók egyre gyakrabban esnek emberrablók fogságába. Tavaly augusztusban az al-Ihbaríja forgatócsoportját fogták el a kormányellenes erők, de később a hadsereg kiszabadította őket. 

Decemberben Richard Engel, az NBC tudósítója és forgatócsoportja esett kormánypárti fegyveres fogságába, később elengedték őket. A 39 éves James Foley amerikai újságíró a múlt év végén tűnt el Szíriában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.