Békét!

Szíriai rendezési terv a facebookon - álom vagy valóság?

A Nemzeti Ellenzéki Koalíció volt vezetője azt javasolja a Facebookon közzétett tervben, hogy Aszad elnök adja át az államfői hatalmat Faruk as-Saraa alelnöknek vagy Vael Nadír al-Halaki kormányfőnek.

2013.05.24 02:21MTI
Fotó: MTI

Rendezési tervet hozott nyilvánosságra csütörtökön a szíriai ellenzék egyik vezetője, aki szerint csak Bassár el-Aszadon múlik a válság megoldása, és az elnök távozása rövid időn belül eredményt hozna. Ahmed Muáz al-Hatíb, a Nemzeti Ellenzéki Koalíció volt vezetője azt javasolja a Facebookon közzétett tervben, hogy Aszad elnök adja át az államfői hatalmat Faruk as-Saraa alelnöknek vagy Vael Nadír al-Halaki kormányfőnek. E döntés meghozatalára húsz napja lenne. A következő lépés a parlament feloszlatása.

A békés hatalomátadásra Aszadnak száz napja lenne. Utána el kellene hagynia Szíriát mintegy ötszáz általa kiválasztott más személlyel együtt, de amnesztiát nem élvezhetne. A száz nap alatt a jelenlegi kormány irányítaná az országot ideiglenes jelleggel, de az ENSZ-főtitkár különmegbízottjának felügyelete alatt. E száz nap alatt nemzetközi felügyelet alatt szabadon engednék az összes politikai foglyot, és megkezdenék a lakóhelyükről elmenekültek hazatelepítését. Ugyanezen időszakban letenné nehéz fegyvereit a harcokba bekapcsolódott összes fél.

Ez szintén nemzetközi felügyelet alatt menne végbe. Amnesztiát kapna mindenki, aki a nemzetközi jog szerint törvényes katonai akcióban vett részt, de az amnesztia nem terjedne ki azokra, akik civilekre támadtak és más bűncselekményeket követtek el. A száz nap eltelte után ideiglenes kormány alakulna, amely nemzetközi garanciákat élvezne - írta al-Hatíb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.