Washington elítélte a támadást

Szíria: közel száz ember halt meg a Kuszeir városáért folytatott harcokban

Csaknem száz ember halt meg az elmúlt negyvennyolc órában a libanoni határ közelében lévő stratégiai jelentőségű szír városért, Kuszeirért folytatott harcokban - jelentette hétfőn a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

2013.05.20 22:12MTI

E jelentés szerint összesen 95 ember vesztette életét két nap alatt a harcokban, köztük 4 polgári lakos, 56 lázadó fegyveres, 12 kormánykatona és a Hezbollah libanoni síita szervezet 23 tagja. A szíriai kormányhadsereg és a vele szövetséges Hezbollah vasárnap bevette Kuszeirt, amely már egy éve a felkelők kezén volt, és szívósan ellenállt a támadásoknak. Vasárnapi hírek szerint a szír hadsereg már ellenőrzése alatt tartja a belvárost. Rámi Abderrahmán, az OSDH vezetője korábban azt mondta: a kormánykatonák dél felől hatoltak be Kuszeirba, a Hezbollah harcosai pedig központi szerepet játszottak ebben a csatában.

A hadsereg, a Hezbollah és a kormányhoz hű milíciák több hét óta próbálták elfoglalni Kuszeirt, amelynek a polgárháború előtt 20 ezer lakosa volt. Barack Obama amerikai elnök és a washingtoni külügyminisztérium is elítélte, hogy a Hezbollah fegyveresei részt vettek a Kuszeirért vívott harcokban. Obama a libanoni elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében adott hangot nyugtalanságának a beavatkozás miatt. Úgy fogalmazott, hogy a Hezbollah aktív és növekvő szerepet játszik Szíriában. A washingtoni külügyminisztérium közvetlen intervenciónak nevezte a Hezbollah részvételét a Kuszeirnél vívott harcokban.

Patrick Ventrell külügyi szóvivő szerint a Hezbollah döntő szerepet játszik az Aszad-rezsim offenzívájában. A külügyminisztérium elítélte a kormányerők előrenyomulását, különösen a Kuszeir elleni légitámadást. Az amerikai állásfoglalásban úgy fogalmaztak: az Aszad-rezsim megpróbál feszültséget provokálni a különféle vallási áramlatok között. Az Aszad-rendszernek és támogatóinak, akik továbbra is bűnöket követnek el a szíriai nép ellen, tudniuk kell, hogy a világ látja ezt, és a tetteseket felelősségre fogják vonni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.