HRW

Szíria: bizonyítékok vannak a biztonsági szolgálatok kínzásaira

"A dokumentumok, cellák, kihallgatótermek és kínzóeszközök ...bizonyítják azokat a kínzásokat, amelyekről volt foglyok beszámoltak a szíriai felkelés kezdete óta".

2013.05.17 11:28MTI

Dokumentumokat és kínzóeszközöket találtak a szíriai felkelők az északi Rakka város biztonsági szolgálatainak helyiségeiben, amelyek bizonyítják, hogy megkínoztak ott foglyokat - közölte pénteken a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet.

"A dokumentumok, cellák, kihallgatótermek és kínzóeszközök, amelyeket láttunk a kormány biztonsági szolgálatának helyiségeiben, bizonyítják azokat a kínzásokat, amelyekről volt foglyok beszámoltak a szíriai felkelés kezdete óta" - mondta Nadím Húri, a HRW egyik illetékese.

Rakka városa az első tartományi székhely, amelyet a lázadók márciusban elhódítottak Bassár el-Aszad elnök rezsimjének erőitől. A New York-i központú HRW, amely a felkelés 2011. márciusi kezdete óta figyeli az emberi jogoknak a rezsim és a felkelők általi megsértéseit, felszólította a várost ellenőrző ellenzéki csoportokat, hogy őrizzék meg a kínzások és önkényes fogva tartások bizonyítékait.

"E dokumentumok és eszközök megsemmisítése vagy szerencsétlen kezelése gyengíti annak lehetőségét, hogy az ilyen súlyos bűncselekmények felelősei egy nap bíróság elé kerüljenek" - hangsúlyozta a jogvédő szervezet. Húri kifejezte reményét, hogy "ha kiderül az igazság a biztonsági szolgálatok szerepéről a szíriaiak utáni kémkedésben és terrorizálásukban, az lehetővé teszi az ilyen visszaélések jövőbeni elkerülését".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.