ENSZ döntés

Határozatban ítélte el a szíriai rendszert az ENSZ

A határozatot 107 igen szavazattal fogadták el 12 ellenében, 59 ország tartózkodott. Ellene voksolt egyebek között Oroszország, Kína, Irán, Kuba, Észak-Korea és Nicaragua.

2013.05.15 21:59MTI

Az ENSZ-közgyűlés szerdán határozatban ítélte el a szíriai rendszert az egyre fokozódó fegyveres támadások miatt, az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíciót pedig egy politikai átmenet potenciális szereplőjeként tárgyalópartnernek ismerte el. A határozatot 107 igen szavazattal fogadták el 12 ellenében, 59 ország tartózkodott. Ellene voksolt egyebek között Oroszország, Kína, Irán, Kuba, Észak-Korea és Nicaragua, a tartózkodók között volt Argentína, Brazília, Uruguay, India, Indonézia és néhány afrikai állam.

Ennek a nem kötelező érvényű határozatnak az elfogadását sokkal kevesebben támogatták, mint a tavaly augusztus 3-án elfogadottat, az 133 igen szavazattal ment át 12 ellenében, 31 tartózkodás mellett. A most megszavazott - szimbolikus jelentőségűnek tekintett - dokumentum felszólítja a feleket, hogy azonnal szüntessék be az erőszak minden formáját, beleértve a terrorista akciókat, vessenek véget az emberi jogok súlyos megsértésének, és vegyenek részt egy olyan "politikai átmenet" megvalósításában, amely a tavaly június 30-án elfogadott - egy átmeneti kormány létrehozását előirányzó - genfi nyilatkozaton alapulna.

A határozat élesen elítéli a szíriai hadsereg által végrehajtott támadásokat, különös tekintettel arra, hogy a Bassár el-Aszadhoz hű erők nehéz fegyvereket, fürtös bombákat, ballisztikus rakétákat is bevetnek a harcokban. A közgyűlés súlyos aggodalmának adott hangot a vegyi fegyverek alkalmazásával kapcsolatos hírek miatt, bár ez ügyben egyik felet sem nevezte meg konkrétan. A határozatban nem szerepel utalás Bassár el-Aszad elnök sorsával kapcsolatban sem.

A közgyűlés reprezantatív tárgyalópartnernek minősíti a legfőbb szíriai ellenzéki csoportosulást, a Szíriai Nemzeti Koalíciót, amelynek a dokumentum szerint a politikai átmenet egyik fontos - de nem egyetlen - szerelőjévé kell válnia. Alekszandr Pankin, Oroszország képviselője hevesen bírálta a szerdán elfogadott határozatot, amely szerinte csak bátorítja majd az ellenzéket a harcok folytatására, ráadásul meghiúsítja a közös amerikai-orosz erőfeszítéseket a szíriai helyzet rendezésére hivatott nemzetközi konferencia összehívására. Az Egyesült Államokat képviselő Rosemary DiCarlo ezzel szemben úgy vélekedett, hogy mérsékelt szövegről van szó, amely arra fogja ösztönözni az ellenzéket, hogy vegyen részt a tárgyalásokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.