Messze a béke?

Moszkva Iránt is a Szíria-konferencián akarja látni

"Egyes nyugati kollégáinknak az az óhaja, hogy szűkítsék le a külső résztvevők körét, és egy nagyon kis országcsoportot alapul véve kezdjék el a folyamatot, olyan keretek között, amelyek lényegében előre meghatározzák a tárgyaló csoportokat, a napirendet és akár a tárgyalások végeredményét is".

2013.05.17 05:18MTI
Fotó: MTI

Oroszország szerint Iránnak is részt kell vennie a szíriai polgárháború lezárásáról tervezett nemzetközi értekezleten, de Moszkva attól tart, hogy egyes nyugati országok korlátozni akarják a meghívottak körét, és előre el akarják dönteni a konferencia kimenetelét. "Egyes nyugati kollégáinknak az az óhaja, hogy szűkítsék le a külső résztvevők körét, és egy nagyon kis országcsoportot alapul véve kezdjék el a folyamatot, olyan keretek között, amelyek lényegében előre meghatározzák a tárgyaló csoportokat, a napirendet és akár a tárgyalások végeredményét is" - mondta csütörtökön az orosz külügyminiszter egy interjúban.

Senki sem zárhat ki a folyamatból egy olyan országot, mint Irán. Teherán nagyon fontos külső szereplő. De erről még nincs döntés - tette hozzá Szergej Lavrov egy libanoni televíziónak nyilatkozva. Oroszország a múlt héten megállapodott az Egyesült Államokkal, hogy újabb, a tavaly júniusihoz hasonló nemzetközi konferenciát hívnak össze Szíriáról, de azzal a különbséggel, hogy most részt vesznek rajta a kormány és az ellenzék képviselői is.

Irán üdvözölte a javaslatot, és reményét fejezte ki, hogy részt vehet a polgárháború lezárását célzó folyamatban. Washington azonban nem venné jó néven a szíriai rendszert támogató Irán jelenlétét a tárgyalásokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.