Szíria

Kuszeirben harmadik napja véres harcok dúlnak

A 40 ezer lakosú város a Damaszkuszt a Földközi-tengerrel összekötő stratégiai fontosságú folyosó területén fekszik, a lázadók a városon keresztül juttatják be Szíriába az ellenzék számára a fegyvereket és más szállítmányokat.

2013.05.22 02:35MTI
Fotó: MTI

Tüzérséggel és repülőgépekkel támadta a szír kormányhadsereg kedden a libanoni határ mellett fekvő Kuszeirt, ahol harmadik napja dúlnak a harcok a lázadók, valamint a libanoni síita Hezbollah elitegységei által támogatott szíriai kormányerők között. A több mint egy éve a lázadók kezén lévő városba a Hezbollah újabb elitegységeket küldött. Vasárnap óta legalább 31 Hezbollah fegyveres, 68 lázadó és kilenc katona esett el a harcokban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű emigráns emberi jogi szervezet (OSDH).

Négy civil, közöttük három nő szintén meghalt. Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH vezetője szerint a lázadók többsége a tüzérségi támadásokban halt meg, míg egy, a Hezbollahhoz közel álló forrás szerint a legtöbben a lázadók által a Hezbollah előrenyomulásának megakadályozására elhelyezett pokolgépeknek estek áldozatul. A harcok a libanoni határ szíriai oldalán lévő Hit falura is átterjedtek.

A 40 ezer lakosú város a Damaszkuszt a Földközi-tengerrel összekötő stratégiai fontosságú folyosó területén fekszik, a lázadók a városon keresztül juttatják be Szíriába az ellenzék számára a fegyvereket és más szállítmányokat. Az OSDH szerint a lázadók elkeseredetten harcolnak, hogy ne hagyják magukra a városban rekedt mintegy 25 ezer civilt, de a Hezbollah és a hadsereg folytatja a nagyszabású támadást.

Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF is felszólított kedden a harci övezetben rekedt polgári személyek, közöttük a gyermekek megvédelmezésére. Marixie Mercado, az UNICEF szóvivője genfi sajtótájékoztatóján közölte: "reménytelen a helyzet" Kuszeirben. A szóvivő szerint a menekülők számára elsősorban fedélre és vízre van szükség. Az UNICEF szerint továbbra is 12-20 ezer ember, közöttük sok gyermek van a városban.

Libanonban újabb, Szíriából kilőtt aknák hullottak a többségében szunniták lakta Vádi Háled térségében fekvő Munaissza falura, kilenc ember, közöttük egy nő és két gyermek megsebesült - közölte egy helyi vezető. Miközben ádáz harcok dúlnak a stratégiai fontosságú Kuszeirben, az ellenzék képviselői kedden nemzetközi garanciákat követeltek Bassár el-Aszad szír elnök távozására. Ahmed Muáz al-Hatíb, a Nemzeti Ellenzéki Koalíció volt vezetője leszögezte: Aszad távozása egyike a szíriai ellenzék kétnapos madridi konferenciáján kidolgozott útiterv nyolc pontjának.

A tanácskozáson elfogadott dokumentum szerint a szíriai politikai folyamatban való részvétel feltétele a katonáknak a laktanyákba történő visszavezénylése, a fogva tartottak elengedése és a humanitárius segélyek eljuttatása az ország minden részébe. "Bassár el-Aszad és a biztonsági rendszere nem része az átmenetnek és semmilyen szerepük nincsen Szíria jövőjében" – hangsúlyozza a dokumentum.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.