Ők látták

Le Monde-tudósítók: a szír kormány vegyi fegyvert vetett be

A szíriai kormányhadsereg vegyi fegyvert vetett be a lázadók ellen, akik ellenőrzésük alatt tartják Damaszkusz egyik külvárosát - állítja a Le Monde című francia napilap két tudósítója, aki áprilisban és májusban a polgárháború dúlta Szíriában járt. Beszámolójuk a lap hétfői számában jelent meg.

2013.05.27 14:24MTI

A különtudósítók több egymást követő napon is látták, hogy a bevetett vegyi robbanószereknek milyen hatásuk volt a lázadókra abban a peremkerületben, Dzsobarban, amelyen keresztül azok januárban behatoltak Damaszkuszba - írta Jean-Philippe Rémy riporter. 

Április 13-án Laurent Van der Stockt fotóriporter is látta, amint több felkelő köhög, majd - sietség nélkül - gázmaszkot vesz fel. "Leguggoltak, fuldokoltak, hánytak" - írta. Az újságírók tanúvallomásokat gyűjtöttek össze arról, hogy a Damaszkusz távolabbi övezetének több pontján is bevetettek ilyen szereket. 

A gázt "pontszerűen" alkalmazzák a frontokon, mert ha nagy tömegben vetnék be, akkor könnyen megcáfolhatatlan bizonyítékokat lehetne gyűjteni róla - írta Jean-Philippe Rémy. A cikk hivatkozik egy "jól tájékozott nyugati forrásra" is, amely szerint a szíriai hatalom összekeveri a vegyszereket, többek között könnygázt ad hozzájuk, hogy megzavarja a hatóanyag tünetek alapján történő azonosítását. 

A vegyi fegyverek bevetése egy olyan "vörös vonal" átlépése egyes nyugati országok és az USA szerint, ami már indokolttá tenné a külföldi katonai beavatkozást Szíriában, különösen, ha bebizonyosodik, hogy a tömegpusztító fegyvert a lakosság ellen használták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.