Moszkvai külügy

Békekonferencia: Damaszkusz elvi beleegyezését adta a részvételhez

"Jelen pillanatban az a legsürgetőbb feladat, hogy az ellenzék tárgyalócsoportokat alakítson, amelyek feltételek nélkül részt vennének a konferencián."

2013.05.24 13:15MTI

Damaszkusz elvi beleegyezését adta Oroszországnak abba, hogy részt vesz a szíriai polgárháború befejezését célul kitűző újabb békekonferencián - jelentette be pénteken a moszkvai külügyminisztérium szóvivője.

"Megelégedésünkre megkaptuk a szíriai kormány elvi beleegyezését abba, hogy részt vesz egy nemzetközi konferencián azzal a céllal, hogy maguk a szíriaiak oldhassák meg ezt a romboló konfliktust az ország és a térség érdekében" - mondta Alekszandr Lukasevics a médiának nyilatkozva.

A szóvivő nyilatkozatával egy időben adtak tájékoztatást arról az orosz külügyminisztériumban, hogy a konferencia megrendezéséről tárgyalt Moszkvában Mihail Bogdanovic orosz és Fejszal Mekdád szíriai külügyminiszter-helyettes. Arról a konferenciáról van szó, amelyre Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter tett javaslatot május 7-én, indítványozva, hogy azon minden érintett fél vegyen részt.

Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács azonban "homályosnak" nevezte a moszkvai bejelentést Damaszkusz elvi beleegyezéséről. A szervezet közölte, hogy magától a szíriai kormánytól akarja hallani ezt, és tudni szeretné, hogy valóban tárgyalna-e a demokratikus átmenetről, amely alatt értendő Bassár el-Aszad államfő távozása is.

Alekszandr Lukasevics szerint Moszkva "lelkiismeretesen" minden energiáját abba fekteti, hogy valóra váltsa a két külügyminiszter megállapodásában foglaltakat, és ezt szolgálja számos kapcsolatfelvétele a szíriai kormánnyal és az ellenzék különféle képviselőivel, illetve a külföldi partnerekkel. A szóvivő felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy számos dolog megnehezíti Moszkva dolgát. Példaként hozta fel, hogy az ENSZ genfi emberi jogi bizottságában is olyan határozatot akarnak keresztülvinni, amelynek a kívánttal ellentétes hatása lenne.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy olyan kísérletekről van szó, amelyek arra irányulnak, hogy megzavarják a Moszkvában elért amerikai-orosz megállapodások végrehajtását, a legfőbb cél fölé helyezve a szűk politikai érdekeket" - mondta a külügyi szóvivő, aki szerint az ilyen dolgok nagyon káros üzenetet hordoznak a szíriai ellenzéknek, gyakorlatilag a tárgyalásokról való lemondásra ösztönzi őket.

Lukasevics szerint jelen pillanatban az a legsürgetőbb feladat, hogy az ellenzék tárgyalócsoportokat alakítson, amelyek feltételek nélkül részt vennének a konferencián. Hozzátette, hogy az "engesztelhetetlen ellenzék" - a Szíriai Nemzeti Koalíció, a Szíriai Nemzeti Tanács, illetve a hozzájuk közel álló szervezetek - mindent megtesz annak érdekében, hogy "meddővé tegye" a konferencia megrendezését célzó kezdeményezést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.