Veszélyes anyagok szivárogtak a tengerbe

Ökológiai katasztrófa - Új-Zéland bepereli a tartályhajó tulajdonosát

Beperelték az új-zélandi hatóságok annak a tartályhajónak a tulajdonosát, amely fél évvel ezelőtt feneklett meg a szigetország partjainál, példátlan mértékű ökológiai katasztrófát okozva.

2012.04.05 11:48MTI

Az új-zélandi tengerészeti hatóság csütörtökön jelentette be, hogy pert indít a görög hajózási óriáscég érdekeltségébe tartózó libériai Daina Shipping nevű hajózási társaság ellen, amiért veszélyes anyagok szivárogtak ki a cég által üzemeltetett Rena nevű tartályhajóból. A vállalatot maximum 600 ezer új-zélandi dollárra (489 ezer USD) büntethetik meg, illetve további legfeljebb 10 ezer új-zélandi dollárra minden egyes napért, amelyen a szivárgás tovább folytatódik.
   
A tankerhajó kapitánya és másodtisztje már beismerte bűnösségét a hajó veszélyes irányításában és a hajó dokumentumainak meghamisításában. A közlekedési balesetek kivizsgálásáért felelős új-zélandi hatóság előzetes vizsgálata szerint a hajó letért a kijelölt útjáról, hogy időben a kikötőbe érkezzen. A két Fülöp-szigeteki származású férfit akár hét év börtönre is ítélhetik májusban.
   
A tartályhajó tavaly október 5-én akadt fenn az Astrolabe-zátonyon; a hajóból 400 tonna gázolaj ömlött a tengerbe. A szennyeződés eddig legalább 2000 tengeri madár halálát okozta. A szennyeződés eltakarítása becslések szerint körülbelül 130 millió új-zélandi dollárba fog kerülni, de a költségek többségét a hajó biztosítói állják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.