Felkészültek a legrosszabbra

Olaj a tengerre: a mocskos Mexikói-öböl Új-Zélandra költözik?

Ismét aggasztóan romlik a helyzet az Új-Zéland partjainál október elején zátonyra futott olajszállító hajó körüli helyzet, és a mentőalakulatok felkészültek a legrosszabbra - közölték szerdán a szigetország tengerhajózási hatóságai.

2011.11.02 08:04MTI

Újabb vihar akadályozza a nyersanyag kiszivattyúzását a tanker tartályaiból, noha eddig már sikerült eltávolítani a nyersolaj túlnyomó többségét. A baleset pillanatában 1673 tonna volt a tartályokban, most már csak 300 tonna van, de időközben 350 tonna nyersolaj ömlött tengerbe, ami súlyos ökológiai katasztrófát idézett elő a Plenty-öböl kristálytiszta vize élővilágában.

A mérgező anyag az öböl partján élő mintegy 1300 madár pusztulását okozta.

A libériai zászló alatt közlekedő, 47 ezer tonnás, 236 méter hosszú Rena nevű olajszállító hajó október 5-én futott zátonyra az Új-Zéland északi részén található, gazdag élővilágáról híres Plenty-öbölben, és a belőle kiömlő olaj azóta már a partokat is elérte.

forrás: googlemaps.com


A Plenty-öböl turisták közkedvelt üdülőhelye, és messze földön híres gazdag élővilágáról: bálnák, delfinek és különféle vízi madarak, így kormoránok és pingvinek élőhelye.

A tanker kapitánya és másodtisztje ellen vádat emeltek amiatt, hogy gondatlanságból katasztrófaveszélyt idézett elő. A nyomozás szerint túl közel navigálták a hajót a partokhoz.

A tanker 1300 konténere közül 90-et elveszített, és ezek közül ötven még nem került elő. Továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy a súlyosan sérült hajótest kettétörik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.