Visszafordult a segélykonvoj

Európa lőporos hordója lassan ismét robbanással fenyeget

A koszovói szerbeknek szánt humanitárius segéllyel megrakott orosz teherautó konvoj visszaindult Oroszországba, miután a tárgyalások az EULEX-szel zátonyra futottak.

2011.12.14 11:12Konrád - ma.hu

Közel öt hónapja fokozódik a helyzet Koszovó északi - többségében szerbek lakta - régiójában. Oroszország úgy döntött, egy 25 teherautóból álló konvojt indít útnak Mitrovica városába. Rakományuk többsége generátorokból, takarókból, élelmiszerből, bútorokból és egyéb szükséges felszerelésekből áll. Az Európai Unió Jogállamiság Missziója (EULEX) rendőrsége azonban feltartóztatta őket a jarinjei határátkelőnél.

Az EULEX ragaszkodott hozzá, hogy rendőri kíséretet adjon a konvojnak, míg az oroszok szerint erre semmi szükség, a terület biztonságos. A szerbek sem akartak hozzájárulni, hogy az EULEX rendőrei ezzel az ürüggyel osonjanak be a régióba. Az EULEX felajánlotta az oroszoknak, hogy használják a Merdare határátkelőt, ezt viszont az oroszok utasították vissza, mivel az koszovói irányítás alatt van, márpedig Oroszország hivatalosan nem ismerte el Koszovó államot.

Oroszország szerbiai nagykövete az Orosz Vészhelyzeti Minisztérium hivatalnokaival és diplomatákkal együtt a helyszínre érkezett, de az egész napos tárgyalások sem vezettek eredményre. Az orosz fél szerint az EULEX ragaszkodott hozzá, hogy vagy albán kísérettel, vagy egy albán adminisztráció által irányított határon engedik csak be a segélyszállítmányt.

Aleksandr Konuzin nagykövet szerint egyértelműen politikai döntésről van szó. „Az EULEX zsarol minket” - mondta. Szerinte rá akarják venni az oroszokat, hogy olyan intézményeket ismerjenek el, melyeket sem Oroszország, sem Szerbia nem fogad el. A szerbek számára egyébként az egész hajcihő csak az albán határőrök újabb erőfitogtatása.

A helyzet nyár óta folyamatosan romlik Koszovóban. Több mint 20.000 szerb folyamodott már orosz állampolgárságért, de a külügy elutasította a kérelmeket. Moszkva azonban kijelentette, mindent megtesz, hogy segítsen a szerbeknek, akik mióta a NATO és az EULEX is bekapcsolódott az eseményekbe, elbarikádozták a főbb utakat, hogy a békefenntartók ne használhassák azokat. Európa lőporos hordója lassan ismét robbanással fenyeget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.