Elfogadhatatlannak tartja az ötletet az elnök

Thaci szerint Észak-Koszovónak nem jár különleges státus

Hashim Thaci koszovói miniszterelnök kijelentette: Pristina számára teljesen elfogadhatatlan az a felvetés, hogy Észak-Koszovónak különleges státust kellene kapnia.

2011.12.12 14:49MTI

Thaci a koszovói fővárosban fogadta szerb újságírók egy csoportját, amelynek tagjai előtt kifejtette, hogy Pristina egyetért az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244-es számú határozatával, mert az megerősíti Koszovó területi épségét. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye, ha Koszovó "megnevezésében" valamely regionális értekezleten az ENSZ szóban forgó határozatára hivatkoznának, Hashim Thaci azt mondta: "Minden megoldás elfogadható, feltéve ha az nem érinti Koszovó szuverenitását".
   
Belgrád és Pristina küldöttségeinek uniós közvetítéssel Brüsszelben zajló párbeszéde a múlt héten akkor akadt el, amikor a pristinai tárgyalófél nem fogadta el Belgrád javaslatát, hogy Koszovó megnevezésében legyen utalás az ENSZ BT 1244-es számú határozatára. Mint utóbb kiderült, a Koszovó regionális képviseletéről szóló megállapodás elmaradása volt az egyik legfőbb érv, amikor december 9-én az Európai Tanács nem adta meg Szerbiának a tagjelölti státust, hanem a döntést jövő február-márciusra halasztották. 
   
Hashim Thaci reményének adott hangot, hogy létrejön a megállapodás Belgráddal Koszovó regionális képviseletét illetően.
   
Carl Bildt svéd külügyminiszter felvetéséről, amely szerint Észak-Koszovónak különleges státust kellene adni, a koszovói kormányfő azt mondta: "Ez az elképzelés már túlhaladottá vált".
   
"Nem lesz sem autonómiája, sem különleges státusa Észak-Koszovónak, viszont meg kell szilárdítani minden ott élő ember jogait és azok tiszteletben tartását, az észak-koszovóiak pedig saját maguk választják meg vezetőiket, akikkel mi Pristinában együtt fogunk működni" - fogalmazott Hashim Thaci, aki "közös kulturális értékeknek" nevezte a szerb pravoszláv egyház Koszovóban levő kulturális örökségét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.