Nincs olyan modell

Tadic: Szerbia nem fogja elismerni Koszovót

Bármilyen modellről is legyen szó, Szerbia nem fogja elismerni Koszovót - jelentette ki Boris Tadic szerb elnök kedden Kragujevac városában, ahol megtekintette a Fiat szerbiai autógyárát.

2011.12.06 20:52MTI

A szerb államfő helyeselte, hogy az észak-koszovói szerbek megkezdték az úttorlaszok eltávolítását, mert - mint mondta - bebizonyosodott, hogy az úttorlaszok nem képeztek akadályt ahhoz, hogy Pristina a koszovói vámosokat az északi átkelőkhöz szállítsa.

"Ezt a műveletet, amint arról meggyőződhettünk, helikopterekkel hajtották végre, márpedig az égen nem emelhetünk barikádokat" - mondta Tadic, s ezért ismételten szorgalmazta az úttorlaszok eltávolítását.

A kérdésre, miként kommentálná azt, hogy Belgrád és Pristina tárgyalódelegációja különbözőképpen értelmezi az EU koszovói igazságügyi és rendőri missziójának (EULEX) szerepét a határátkelőkön, Tadic válaszában így fogalmazott: "Az EULEX-nek végrehajtó szerepe van és e tekintetben nem lehet félreértés, ez a dokumentumokból is világosan kiderül". A kérdésre, hogy a koszovói kérdést lehetne-e a két Németország modellje alapján rendezni, a szerb államfő kijelentette: "Ennek a modellnek egyes aspektusai elfogadhatóak".

"A két Németország modellje azt jelenti, hogy a két Németország rendszerének működése biztosított volt anélkül, hogy elismerte volna egymást a két ország. Mi is ezt szeretnénk. Ez rendkívül fontos dolog - lehetővé tenni az emberek és az áruk áramlását. De ez nem jelenti Koszovó elismerését. Bármelyik modellből induljunk is ki, Koszovót nem ismerjük el" - mondta nyilatkozatában Boris Tadic.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.