Megkezdődött az úttorlaszok eltávolítása

Észak-Koszovó - Bontják a barikádokat a szerbek

Az észak-koszovói szerbek hétfőn kora délután eltávolították a Zvecan és Zubin Potok között fekvő Jagnjenicánál emelt úttorlaszt, ezt követően pedig felszámolták a Jarinje észak-koszovói átkelőnél levő három barikádot is.

2011.12.05 16:21MTI

A jagnjenicai barikád megszüntetéséről a nemzetközi békefenntartók (KFOR) képviselője és Slavisa Ristic, Zubin Potok elöljárója állapodott meg a délelőtt folyamán. A KFOR Jagnjenicánál ellenőrző pontot állít fel, ahol a katonák, a helyi koszovói rendőrökkel közösen fogják felügyelni a közúti forgalmat.
   
Jóllehet Jarinjénél több úttorlaszt is eltávolítottak a szerbek, az átkelő továbbra sem használható, mert a határ szerbiai oldalán még mindig úttorlaszok vannak. A forgalom a jarinjei átkelőt megkerülő alternatív útvonalakon zajlik.
   
Belgrád helyesléssel fogadta a barikádok egy részének felszámolásáról érkező híreket, némely szerb ellenzéki képviselő viszont azt rótta fel a kormánynak, hogy "a tagjelölti státusért cserébe Belgrád elárulta a koszovói szerbeket".
   
Belgrád és Pristina tárgyalóküldöttségei szombaton uniós közvetítéssel Brüsszelben megállapodtak a koszovói átkelőhelyek integrált ellenőrzéséről, ami azt jelenti, hogy az átkelők tevőleges ellenőrzését az EU koszovói igazságügyi és rendőri missziójának (EULEX) tagjai végzik, de rajtuk kívül a határon ott lesznek Belgrád és Pristina képviselői is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.