Pályázatot nyújtott be Magyarország a NATO-hoz

Magyarok ellenőrzik majd Koszovó felső légterét?

Kovács István nagykövet, a brüsszeli magyar NATO-képviselet vezetője bejelentette: pályázatot adott be Magyarország a NATO-nál Koszovó felső légterének ellenőrzésére és a forgalom irányítására, amit jelenleg az atlanti szövetség lát el.

2011.12.05 14:39MTI

A NATO székházában hétfőn ismertette a magyar pályázatot Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. légiforgalmi szolgálat vezérigazgatója, valamint Gergely Máté, a vállalat légügyi főigazgatója.
   
A NATO az 1999-es koszovói konfliktus lezárultával ellenőrzési jogot szerzett a koszovói felső légtér felett. A politikai és a biztonsági helyzetre tekintettel a NATO illetékes szakértői testülete már régóta dolgozik azon, hogy Koszovó felső légterét miként, milyen feltételek mellett lehetne megnyitni a polgári légi közlekedés előtt. Az észak-atlanti szervezet a kérdésben potenciálisan érdekelt, kedvező földrajzi fekvésű NATO-tagállamokat és partnerországokat megkeresve, többek közt Magyarországhoz is azzal a kérdéssel fordult, képes és hajlandó lenne-e átvállalni Koszovó felső légterének ellenőrzését és a forgalom irányítását.
   
Mint arról Kovács István beszámolt, a nyugat-balkáni régió stabilitását kiemelt külpolitikai prioritásként kezelő magyar kormány pozitívan reagált a megkeresésre.
   
"A pályázat benyújtásával egyúttal demonstrálni kívántuk, hogy Magyarország e téren is hozzá kíván járulni a NATO erőfeszítéseihez, a szövetség koszovói stabilizációs tevékenységének átfogó sikeréhez" - mondta a nagykövet.
   
Magyar részről jelenleg mintegy 240 katona szolgál Koszovóban.
   
Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár várhatóan a jövő év elején tesz javaslatot az Észak-atlanti Tanácsnak arról, hogy melyik pályázatot fogadják el. Kovács István megítélése szerint a magyar pályázat nyerési esélyei kifejezetten jók.
   
NATO-források szerint a magyarokon kívül az albánok, a macedónok és az osztrákok pályáznak a koszovói feladatra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.