Független és szuverén

Szerbia "de jure" elismerte Koszovót?

A határok integrált ellenőrzéséről csakis két olyan ország állapodhat meg, amely független és szuverén, ennélfogva a Brüsszelben létrejött megállapodás teljesen összhangban van Koszovó alkotmányával és törvényeivel - jelentette ki Hashim Thaci koszovói miniszterelnök, a kormány keddi ülésén.

2011.12.06 17:14MTI

Hashim Thaci úgy értékelte, hogy a Brüsszelben létrejött egyezmény rendkívül fontos lépés a rend és a törvényesség észak-koszovói helyreállítására és a megállapodás "Koszovó határainak egyfajta de jure elismerését jelenti Szerbia részéről".

A koszovói kormány keddi ülésén egyetlen pont szerepelt napirenden: Hashim Thaci kormányfő és helyettese, Edita Tahiri tájékoztatták a pristinai kormány tagjait arról a megállapodásról, amely az Európai Unió közvetítésével Brüsszelben jött létre szombaton a Koszovó és Szerbia közötti határok közös ellenőrzéséről.

Thaci kifejtette: "Hat átkelőn minden illetékes pristinai szerv a koszovói törvényeket fogja alkalmazni, míg az EU koszovói igazságügyi és rendőri missziójának tagjai (EULEX) a koszovói intézmények felkérése alapján azért lesznek jelen az átkelőknél, hogy szemmel tartsák és segítsék a határok integrált ellenőrzéséről szóló európai mércék alkalmazását".

Thaci azt is elmondta, hogy a "Koszovó államiságát jelképező szimbólumokat mindenütt el fogják helyezni, úgy a merdari, mint a jarinjei és brnjaki átkelőknél".

A Koha Ditore című pristinai lap viszont úgy értesült, hogy két észak-koszovói átkelőnél, Brnjaknál és Jarinjénél a határ ellenőrzése nem egészen a koszovói kormány elképzelése szerint fog történni.

Pristina ugyanis a brüsszeli megállapodásban kötelezettséget vállalt arra, hogy e két átkelőnek különleges státusa lesz, és továbbra is érvényben marad a nemzetközi békefenntartókkal (KFOR) és az EULEX-szel kötött szeptember 9-ei megállapodás. Márpedig eszerint Pristina e két határátkelőn 3-3 alkalmazottat állomásoztathat csak, akiket a KFOR és az EULEX helikopterein szállítottak mindeddig a határra.

A 3-3 fős koszovói alkalmazottak közül egy az átkelők forgalmának ellenőrzésében, egy rendőrségi alkalmazottként, egy pedig vámosként segédkezett eddig a nemzetközi erőknek a határon.

A koszovói hatóságok képviselői szeptember 16-a óta vannak jelen a brnjaki és a jarinjei átkelőknél. Pristinának ez a lépése éles reagálásokat váltott ki az észak-koszovói szerbek részéről, akik a két átkelő koszovói "birtokba vételét" követően kezdték meg - tiltakozásuk jeleként - barikádok emelését Észak-Koszovóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.