Mi lesz Koszovóval?

Kacin: Szerbiának tettekkel kell bizonyítani elkötelezettségét

Szerbiának tettekkel kell bizonyítania elkötelezettségét az Európai Unióhoz való csatlakozás mellett, mindenekelőtt Koszovó irányában tanúsított magatartásában - mondta az Európai Parlament (EP) egyik képviselője egy vasárnapi interjúban.

2011.12.11 20:52MTI

Jelko Kacin szlovén liberális EP-képviselő, a Szerbiáról szóló jelentés szerzője a Dnevnik szerb regionális napilapnak nyilatkozott, s elmondta: "az EU eltökélt abban, hogy megadja Szerbiának a tagjelölti státust, de Szerbiának előbb bizonyítania kell, nem szavakban, de tettekben" a Koszovóval elért megállapodás végrehajtását.

"Szerbiának három hónapja van, hogy végrehajtsa a Pristinával folytatott párbeszédben elérteket" - fűzte hozzá a szlovén képviselő.

A Szerbia és Koszovó között EU-közvetítéssel március óta zajlott tárgyalásokon a két fél megállapodott a szabad költözés biztosításában, továbbá egy integrált határellenőrzési rendszer létrehozásában. Eddig azonban kevés történt a megállapodás végrehajtásában. Az EU-vezetők múlt heti brüsszeli csúcstalálkozójukon márciusra halasztották a döntést Szerbia tagjelölti státusáról.

Az EU azt akarja Belgrádtól, hogy javítson viszonyán Koszovóval, amelynek függetlenségét Szerbia nem ismeri el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.