Radikális változások a Google kinézetében

Mi történt a Gmailemmel??? - Tippek, mit tegyünk!

A Gmail esetében még van lehetőség egy ideig a régi jól bevált megjelenéssel dolgozni, de már nem sokáig. A változtatások miatt majdhogynem újra kell tanulnia az embernek a szolgáltatások kezelését.

2011.11.04 14:10Konrád - ma.hu

Azok számára, akik figyelemmel kísérik az IT híreket nem újdonság, hogy a Google változtatásokat eszközöl webes szolgáltatásainak megjelenésében. A Google Docs nemrég már át is esett a plasztikai műtéten, és megérkezett a Gmail és a Reader új külsője is.

Az egyik legszembeszökőbb dolog, hogy az eddig lágy, mégis színes felület helyett nagyrészt csak szürke, fehér és fekete színeket kapunk. Azoknak, akik a Gmail beépített témáit használják, szerencsére nem kell ebben a - mondhatni spártai - virtuális világban élniük. A Reader használói azonban meg kell hogy elégedjenek a Google adta egyetlen opcióval.

A “Feliratkozás” illetve a “Levélírás” a két legfontosabb akciógomb, ami piros színnel és félkövéren érkezik, emellett a szürke világban csak a csillagozott és fontos elemek sárgája, a szöveg nélküli keresőgomb kékje, illetve az aktív barátaink zöldje ad némi változatosságot.

Ilyen lesz, előbb-utóbb...

Első lépésként érdemes a három lehetséges megjelenítési sűrűség (Kényelmes, Kellemes, Kompakt) közül beállítani a szemünknek legmegfelelőbbet. Alapértelmezett beállításban biztosan feltűnt, hogy vastagabbak az emailek sorai. Akik sok levelet menedzselnek nap mint nap, nagy valószínűséggel visszatérnek a hagyományos verzióra, ami jelen esetben a Kompakt.

Érdekesség, hogy ha változtatunk képernyőnk beállításaink az új Gmail hozzáigazítja a megjelenési sűrűséget. Figyelembe véve az emailezéshez használt sokféle eszközt - laptop, PC, tablet, okostelefon – ami kifejezetten egy okos megoldás a Google-től.

A leginkább feltűnő az, hogy miként kezeli az új Gmail az email beszélgetéseket. Továbbra is összevonja őket, de sok fölösleges és fárasztó elemet tüntettek el belőle. Nem lesz két perc megszokni, de idővel felfedezhetjük a szépségeit.

Ami a Readert illeti a Google szándékai az olvasó tekintetében meglehetősen ködösek. Egyrészt ugye eltűnt a felső sor kiemelt szolgáltatásai közül és az egyebek közé lett száműzve. Ráadásul ott van a Propeller nevű következő generációs olvasó. Kérdés, hogy akkor minek foglalkoztak a Reader átszabásával? A Readerben a változtatások egyáltalán nem olyan örömteliek, mint a Gmail esetében. Ennek a legfőbb oka talán a testreszabás hiánya. A megjelenés sűrűségén változtatni nem lehet, ergo sokkal kevesebb főcím jeleneik meg egyszerre. Nincsenek külön témák, csak egyféle kinézetből választhatunk. A közösségi funkciók is hiányoznak, mindent a Google+-ra irányítanak.

Az RSS világában sok olvasó található, nem a Reader az egyetlen opció. Ugyan a dizájn változására nem lehet ráfogni, hogy egy lépés hátra, de semmiképpen sem előrelépés. Egyáltalán nem biztos, hogy sokan maradnak hűségesek a Readerhez, még akkor sem, ha érdekes lesz megnézni, mire megy a Google a +-szal a közösségi hálózatok világában. Elképzelhető, hogy idővel egy kimondottan koherens ökoszisztéma alakul ki a keresőóriás közösségi hálózata körül, de jelen állapotában még messze van a tökéletestől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.