Kukába az olvasószemüveggel?

Szoftverrel a rövidlátás ellen!

Egy új okostelefon-alkalmazás segíthet elkerülni az időskori látásromlást, vagy legalábbis késleltetheti annak megjelenését.

2011.10.02 08:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Jövőre tervezi piacra dobni GlassesOff (kb. LeASzemüveggel) nevű iPhone alkalmazását a fejlesztő, mely, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, hasznosnak bizonyulhat az időskori távollátás kialakulásának késleltetésében. Legalábbis ami a betűk, számok olvasását jelenti. A szoftver ugyanis úgy edzi az agyat, hogy homályos képeket mutat a kijelzőn, mellyel központi szervünk idejekorán megtanulja feldolgozni az elmosódott képet. Ezzel a kompenzálással pedig egy-két dioptriás látásromlás - az olvasás szintjén - kiküszöbölhető.

Uri Polat, az izraeli Tel Aviv Egyetem professzora és az Ucansi vállalat társalapítója tekinthető a GlassesOff szellemi atyjának. Polat szavaival élve, a szoftver segítségével „az agyat használjuk szemüvegként”. A kutató tisztában van az emberi anatómiával és életkori változásokkal, vagyis azzal, hogy mire nagyjából elérjük az ötven éves kort, szemeink picit megfáradnak már a hosszú munkában. A lencsék kevésbé hajlékonyak fél évszázadnyi működés után, vagyis látószerveink számára nehezebbé válik a közeli tárgyakra való fókuszálás. Ezt éljük meg úgy, hogy „távollátókká” válunk, azaz a „túl közeli” tárgyakat nem látjuk rendesen.
 
Hogyan működik a program? Több elmosódott sort - az angol terminológiában ezt nevezik Gabor-foltoknak - is megjelenít a kijelzőn, a felhasználónak pedig azonosítania kell, hogy melyik látható az LCD közepén. Állítólag 40 használatot követően az 51 éves vizsgálati alanyok két mérettel kisebb betűket is el tudtak olvasni a látásvizsgálaton (melynek során az arcuktól 40 centiméter távolságba helyezték el a vizsgálati lapot), korábbi eredményeikhez képest. Sőt, a New York Times egy lapjának elolvasási ideje is drámaian javult: míg a vizsgálati alanyok edzés nélkül átlagosan 12 percig böngésztek egy oldalt, mire végeztek a tartalommal, addig az edzés után már csak 5 perc 20 másodpercig tartott ugyanez a feladat.
 
A GlassesOff használata - a kutatók állítása szerint - közel 9 évet „fiatalított” a paciensek szemén, vagyis látásteljesítmény szempontjából az ötödik X-et kezdők átlagosan egy 42 éves embernek feleltek meg. Az alkalmazás így komoly érdeklődésre számíthat az idősebb korosztály számáról. Mindez azonban sajnos nem ingyenes: egy három hónapos „okostelefon-kúra” 60 fontnyi összegbe kerül, melyet kisebb - pontosan nem részletezett nagyságú - havidíj követ az agy edzésben tartása végett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.