Sokdimenziós

3D élmény szemüveg nélkül

Az új Toshiba Qosmio laptop a világ első olyan szemüveg nélkül használható 3D notebookja, amely a 2D és 3D tartalmakat egyszerre képes megjeleníteni a kijelzőn.

2011.07.05 18:15Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A Toshiba Qosmio F750 3D ráadásul az első olyan kereskedelmi forgalomban kapható, szemüveg nélkül használható 3D laptop a világon, amely egyszerre képes megjeleníteni a kijelzőn a 2D és 3D tartalmakat. A japán vállalat egy különleges aktív lencsével különíti el a két parallaxis képet, és továbbítja azokat a jobb illetve bal szembe. Ahhoz, hogy a felhasználó szabadon mozoghasson a notebook kijelzője előtt, a Qosmio F750 3D egy arckövetési technológiával rendelkező HD webkamerával folyamatosan érzékeli a néző arcának helyét. Ez nagy, vakfoltok nélküli 3D betekintési zónát biztosít. Mivel a laptop HDMI kábellel csatlakoztatható bármilyen 3D TV-hez, így a 3D-s látványnak egyszerre többen is részesei lehetnek.

Az aktív lencse lehetővé teszi 2D és 3D tartalmak egyidejű megjelenítését is; ez olyan 3D élményt nyújt, ami csak szemüveg nélküli 3D technológiával lehetséges. A felhasználók így megtehetik például azt is, hogy egy 3D film megtekintése közben az interneten (2D-ben megjelenő weboldalon) olvasgatnak arról háttérinformációkat.

3D technológia a filmeken és a játékokon túl

A beépített harman kardon sztereó hangszórókkal és a Dolby Advanced Audio technológiával a felhasználóknak moziélményben lehet részük – mind 2D, mind 3D módban. A laptopon elérhető, szemüveg nélkül használható 3D azonban a filmeken és a játékokon túl is izgalmas lehetőségeket tartogat. Képzeljük csak el, ahogy például az idegenforgalomban olyan innovatív online szolgáltatások jelennek meg, amelyek élethűen, 3D-ben jelenítik meg a szállodaszobákat, a múzeumokat vagy a városok látképét.

De a 3D technológia más szakemberek mindennapi munkáját is segítheti. Az építészek, lakberendezők és terméktervezők valóban életre kelthetik ötleteiket, a tudományos kutatásokban pedig a 3D modellezésre használhatják ezt a technológiát. A 2D-3D konverziónak köszönhetően – amely valós időben adja hozzá a harmadik dimenziót a 2D képanyagokhoz – a sebészek is kihasználhatják a technológiában rejlő lehetőségeket a hatékonyabb vizsgálatok és a komolyabb sebészeti beavatkozások negatív hatásainak csökkentése érdekében.

Mind a Qosmio F750 3D, mind pedig a 3D technológia nélküli verzió, a Qosmio F750 piros színben lesz kapható, és 2011 harmadik negyedévétől vásárolható meg Magyarországon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.