Időzítsd az ételeid, könnyebb lesz a fogyás!

Ha az óra csörög, hagyd abba az evést!

Gondold meg, mit mikor fogyasztasz, egyél lassan és szolgálj fel még több zöldséget - Íme néhány egyszerű és ésszerű módszer a könnyű súlyvesztéshez.

2011.04.12 10:50ma.hu

Az emberek egy része hajlamos gyorsan és kapkodva enni - pedig már eme étkezési szokásunk megváltoztatásával is nagy lépést teszünk a fogyás felé. Ha másként nem megy, állítsunk be egy órát, hogy 20 perc után jelezze az evésidő végét...

Minden falatot élvezzünk, ne nyeljük le csak úgy, és ha gyomrunk reagál, jelzi, hogy elég, akkor fejezzük be az evést. A nap folyamán több kisebb adag étel elfogyasztása nagyobb élvezetet is nyújthat, és telítettebbnek érezzük magunkat. A gyors evés gyakran oda vezet, hogy többet eszünk a kelleténél.

Alvás és zöldségek

A pihentető és elengedő alvás is hozzásegít a fogyáshoz. Elég a megszokott alvásidőnkhöz plusz egy órát hozzáadni, és szakértők szerint egy év alatt akár 6 kilótól is megszabadulhatunk. A kevés alvás növeli az étvágyat...

Szolgáljunk fel a napi ételeinkhez és fogyasszunk több zöldséget. A húsok mellé köretként a különféle saláták is nagyon ízletesek, különösen este hasznos zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani a diéta szempontjából. A magas rost tartalom és a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás feltölt benünket, és szinte alig vittünk a szervezetünkbe kalóriát.

Levest!

Nem mindenki rajong a leves fogyasztásért, pedig a leves nemcsak finom és tápláló, de folyadékpótló is, a minestrone pedig például tele van zöldségekkel. Külön hasznos, mert lelassítja az evést, és az étvágyat is csökkenti. A krémlevesek azonban nem ajánlottak, mert inkább hizlalnak, mintsem fogyasztanak.

Teljes kiőrlésűt!

A kenyerek és egyéb péksütemények fogyasztásáról nem kell lemondanunk, de váltsunk teljes kiőrlésűekre, és lehetőség szerint inkább reggel, délelőtt fogyasszuk őket. Kevesebb kalóriát jelentenek, normál szintre csökkenti a koleszterinszintet. Ma már számos péksütemény készül teljes kiőrlésű liszttel, lehet válogatni.

Iktassuk ki a szalonnát, a cukrot

Nos, ez az, amit nem kellene erőltetni. Amikor reggelente a megszokott mozdulattal beleteszünk belőle egy-két szeletet a szendvicsbe, sajnos évi közel 5 kilót szedünk fel vele. Cseréljük kisebb kalóriájú szalámira, vagy zöldségszeletekre.

A pizzát készítsük teljes kiőrlésű lisztből, és pakoljuk meg sok zöldséggel! Zsírszegény sajttal szórjuk meg. Ez a változat nemcsak egészségesebb, de jóval kevesebb kalóriát is tartalmaz.

Talán hihetetlen, de minimum 10 teáskanálnyi cukorral kevesebbet viszünk be a szervezetünkbe, ha a cukros üdítőket kiikatatjuk és helyette ásványvizet, teát, szódát, limonádét fogyasztunk.

Keskeny pohár

Válasszunk optikailag keskenyebb és hosszúkásabb poharat. Ezekből kevesebbet iszunk, mint a széles, talpas pohárból. Csak nagyon kevés alkoholt fogyasszunk, napjainkat pedig üdítsük fel zöld teával! Frissítő ital, amelyet minden étkezés után ihatunk, és nagy szerepet játszik a fogyásban.

Mi van a ruhásszekrényben?

Ha úgy találjuk, hogy túlsúlyunk van, minden bizonnyal a jól bevált holmijainkat viseljük, és azt a csinos ruhát, amit korábban, soványabb kiadásban hordtunk, jó mélyen a szekrény hátuljában tartogatjuk.

Vegyük elő! Határozzuk el, hogy ebbe a darabba pár hónapon belül ismét beleférünk. Vagy vásároljunk a számunknál egy mérettel kisebb ruhát, és akasszuk ki jól látható helyre. Ez a megerősítés célravezető lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.