Bakteriális méreggel a rák ellen!

Az anthrax toxinját rákgyógyszerré lehet változtatni

A legtöbb ember nem gondolná, hogy az anthrax toxinja hasznos is lehet, de ez a bakteriális méreg egy napon hatásos rákgyógyszernek bizonyulhat. A melanomasejtek ellen már bizonyították a hatékonyságát, bár az egészséges sejtekre gyakorolt mérgező hatása miatt eddig nem használták a klinikai gyakorlatban.

2008.02.01 14:33medipress.hu

Stephen Leppla és munkaársai átalakították a toxint, amely így kizárólag az MMP (matrix metalloproteinases – az a fehérje, amely kizárólag a rákos sejtekben termelődik túlzott mértékben) hoz működésbe. Az átalakított toxint egereken tesztelve azt figyelték meg, hogy mindegyik állat jól viselte azt az adagot, amely a természetes toxinból halálos lett volna.

Az MMP toxin eredeti társánál jobb a melanoma elleni harcban, mivel sokkal specifikusabb, és a felezési ideje is hosszabb a vérben. Leppla és kollégái azt is felfedezték, hogy az MMP toxin nem csak a bőrrák esetében hatásos, de elpusztítja a vastagbél és a tüdő daganatát is. Ez annak köszönhető, hogy a toxin megakadályozza az újabb erek kialakulását a rákos daganatban.

Az egereken végzett kísérletek bíztató eredményei azt sugallják, hogy a módosított anthrax toxin használható lehet, és a potenciális gyilkost az emberiség javára lehet fordítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.