A daganatos góc nem okoz azonnal tüneteket

Milyen tünetei vannak a májráknak?

A májban egy korai stádiumú daganatos góc képződése nem okoz azonnal tüneteket. A betegség hosszú ideig "néma" maradhat. Előfordul, hogy csupán véletlenül ismerik fel, például egy hasi ultrahang vizsgálatot követően.

2008.02.01 14:25rakliga.hu

Az előrehaladottabb májrák tünetei sem egyértelműen jellemzők a daganatra, hiszen az egyéb hajlamosító májbetegségek (krónikus májgyulladás vagy májzsugor) is okozhatnak hasonló panaszokat.

Májrákra utalhatnak a következő tünetek:


* Hasi fájdalom, feszítő érzés jobb oldalt, a felső hasfél területén
* Sárgaság megjelenése először a szemfehérjén, majd az egész testen
* Lábdagadás, hasi folyadékgyülem
* Általános panaszok: étvágytalanság, jelentős fogyás, hőemelkedés, éjjeli izzadás

Hogyan lehet a májrákot kórismézni?

Az orvos először részletesen kikérdezi a beteg kórelőzményét, hiszen a régóta ennálló vírusos májgyulladás vagy a fokozott alkoholfogyasztás már felvetheti májrák gyanúját. Ezt követően a fizikális vizsgálat során áttapintja a hasat, megállapítja, van-e májnagyobbodás vagy vizenyő a hasüregben. A bőr megtekintése és a szem vizsgálata alapján az orvos sárgaságot fedezhet fel. A hasi ultrahang vizsgálat támpontot ad annak megállapításához, hogy található-e daganatgyanús góc a májban.

A gócok pontos feltérképezéséhez és a jó- vagy rosszindulatúság meghatározásához általában szükséges a kontrasztanyaggal végzett komputertomográfiás vizsgálat vagy a mágneses rezonanciavizsgálat is. Mindezek a vizsgálatok teljesen fájdalommentesek. Ha a képalkotó vizsgálatok nem adnak egyértelmű információt a betegség jellegéről, szükség lehet rá, hogy a máj állományából egy kis beavatkozás során szövetmintát vegyenek, amelynek szövettani vizsgálata tisztázza a kérdést.

A mintavétel történhet úgy, hogy ultrahang- kontroll mellett egy igen vékony tűt vezetnek a máj állományába és ezen át nyerik a szükséges anyagot, vagy szükség esetén egy vastagabb zövethengert távolítanak el a májból, vastag tűn keresztül. Ha a góc nincs kívülről jól megközelíthető helyen, minimális megterheléssel járó, hastükrözéses műtét laparoszkópia) elvégzése is szóba jöhet. A laboratóriumi vérvizsgálat megmutatja, hogy a májfunkciók rendben vannak-e, ami nagyon fontos a későbbi kezelés megtervezéséhez. A rosszindulatú májdaganatok egy része jellegzetes fehérjét termel, amelyet alfa- fötoproteinnek neveznek. A fehérje megszaporodása a vérben jelezheti a daganat fennállását.

Hogyan szokták kezelni a májrákot?


A terápia mindig ahhoz igazodik, mennyire kiterjedt a daganat, és a májműködés milyen mértékben károsodott. E tényezőktől függően szóba jöhet a sebészi beavatkozás és a daganat eltávolítása, a májátültetés, a daganatos gócok elpusztítása etanol injekcióval, hővel vagy fagyasztással, a májdaganatot tápláló verőér lezárása vagy daganatellenes szerek juttatása az érbe (a kettőt együtt is alkalmazzák), illetve a daganat tápláló ereinek képződését megakadályozó új gyógyszer alkalmazása. Jelenleg számos reménykeltő terápiával folynak klinikai vizsgálatok, és ezekben a tanulmányokban is lehetséges az önkéntes részvétel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.