Veszély a szabadban

Odafigyeléssel megelőzhető a bőrrák

Egy séta a napos tengerparton, egy hétvégi sítúra a vakítóan fehér hóban vagy a mindennapi kocogás a szabad ég alatt, ezek mind potenciális veszélyforrást jelentenek a bőrnek.

2008.02.01 14:28medipress.hu

A Fox Chase Rákkutató Központ adatai szerint az amerikai lakosság ezeken felül még rátesz egy lapáttal, így tovább növelve a bőrrák kialakulásának esélyeit. A túl sok napozás, a túl gyenge fényvédő krémek használata, a szoláriumozás és a gyakori leégés mind extra kockázatot jelentenek a bőrrák kialakulásának szempontjából.

Az Egyesült Államokban összességében a bőrrák a leggyakoribb rákfajta, és a betegség előfordulása évről évre növekvő tendenciát mutat. Az Amerikai Rákkutató Intézet adatai szerint 2007-ben közel 1.1 millió amerikait diagnosztizáltak a bőrrák különböző formávial, illetve a legveszélyesebb, gyakran halálos kimenetelű melanómával.

A bőrszín is fontos szerepet játszik a különböző bőrrákfajták kialakulásában. Főleg a szőke és vörös hajú, fehér bőrű emberek vannak veszélyben, akiknek a bőre leégésre hajlamos és nehezen barnul. A túl sok napfény azonban senkinek nem tesz jót, de megfelelő odafigyeléssel csökkenteni lehetne a betegség kialakulásának esélyeit. A Fox Chase adatai szerint a legnagyobb veszélyben a fehérbőrűek, a férfiak, a dohányosok valamint az alkoholfogyasztók vannak.

"A legfontosabb, hogy védjük magunkat a káros sugarak ellen, hosszú ruházattal, fényvédő krémekkel, vagy egyszerűen húzódjunk árnyékba a déli órákban, amikor a legerősebbek a sugarak" - magyarázza Dr. Stuart R. Lessin a Fox Chase bőrgyógyászati osztályának igazgatója.

" A szoláriumozás sem tesz jót a bőrnek, ezért az is kerülendő, különösen a fehérebb bőrűeknek. Fontos a gyakori szűrés is, hiszen a melanóma korai stádiumban még jól kezelhető, rövid idő alatt azonban halálossá is válhat. Megfelelő óvintézkedésekkel csökkenthető a betegség kialakulásának esélye, ez pedig mindannyiunk-az orvosok és a páciensek-érdeke".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.