Férfiaknak napi öt csésze zöldtea!

Zöldtea a prosztatarák megelőzésére

Japán kutatók szerint napi legalább öt csésze zöldteával felére lehet csökkenteni az előrehaladott prosztatarák kockázatát.

2008.01.31 18:00ideal.hu

A Japán Egészségügyi Minisztérium 1990 és 1993 között 49 920, 40 és 69 év között férfit vizsgált, akiknek egészségi állapotát 2004-ig követték figyelemmel. Az eltelt idő alatt 404 férfinál diagnosztizáltak újonnan prosztatarákot, ebből 114 volt előrehaladott állapot, 271-et sikerült lokalizálni, és 19 esetben nem lehetett meghatározni a kór stádiumát.

A Japán Nemzeti Rákkutató Intézet elemzése szerint az előrehaladott prosztatarák kialakulásának aránya 50%-kal kevesebb volt azon férfiak körében, akik legalább napi öt csésze zöldteát ittak – összehasonlítva azokkal, akik kevesebb, mint egy csészével ittak naponta. A lokalizált prosztatadaganat esetében a zöldtea fogyasztása nem mutatott különösebb hatást, de az előrehaladott állapotnál egyértelmű volt a pozitív visszaszorító hatás.

A kutatócsoport egy katekin nevű anyagnak tulajdonítja a tea előnyös hatását, szerintük ugyanis a katekin akadályozza meg, hogy a tesztoszteron szintje túlságosan lecsökkenjen a szervezetben. Ennek a férfihormonnak a csökkenése komoly rizikófaktornak számít a prosztatatumor kialakulásában. Az ázsiai népeknél sokkal ritkább a prosztatarák előfordulásának aránya, mint a nyugati társadalmakban. A felmérést annak idején azért kezdték el, mert sokan feltételezték: ez a különbség abból adódik, hogy az ázsiai emberek rendszeresen fogyasztanak zöldteát.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.