Figyeljünk a jelekre!

Mit üzen a körmünk, hajunk?

A szép, egészséges haj és köröm nem csak előnyös megjelenésünk feltétele, de szervezetünk problémamentes működésének hírmondója is.

2008.08.18 09:43ideal.hu

A töredezetté, fénytelenné, elvékonyodóvá váló hajról lerí, hogy megbomlott a szervezet egyensúlya, s valamilyen testi vagy lelki betegség nehezíti egészséges működését. Ugyanígy a körömágy is tükrözi aktuális egészségi állapotunkat!
 
A köröm és a haj vészjelzései sokszor nem egyértelműek, ezért érdemes velük egyrészt megismerkedni, másrészt pedig odafigyelni rájuk! Sok apró jelből megtudhatunk olyan információkat, melyekre se a labor, se az ultrahang, se a tüneteink nem mondanak még semmit. Ha időben reagálunk testünk ezen jelzéseire, komolyabb problémákat előzhetünk meg.
 
Szaruréteg az ujjak végén
 
A köröm szerepe az emberi világban kissé átértékelődött, hiszen amíg az állatvilágban - különösen a ragadozók tekintetében - létfontosságú szerep hárul rá, addig nálunk, még a férfiak esetében is, a szépség, jólét, ápoltság egyik szimbólumává vált. Természetesen az érzékeny idegekkel teli ujjvégek védelme szempontjából nálunk is fontos szerep hárul rá, különösen például az asztalosok körében, ennek ellenére sokan túlértékelik a körmüket, s mint afféle kultikus bálványt kenegetik, építgetik, ápolgatják.


- Figyelem! A körömágy érzékeny a sérülésre, betegségre és a vitaminhiányra, de a nagy körömcsinosítás, -festés kapcsán beszerezhető mérgezésekre is. A mosogatástól, házimunkától, a lakktól, a körömlakklemosókban lévő vegyi anyagoktól a körömágy tönkremegy, a köröm felpuhul, s az ujjvégek első pillantásra azt sugallják, hogy valamilyen komolyabb baj, vitaminhiány lépett fel a szervezetben. Legáltalánosabb probléma lehet az A-vitamin-hiány: ekkor a köröm töredezetté, fénytelenné válik, csakúgy, mint a festékektől, körömlakklemosótól.
 
- Figyelem! Az A-vitamin túladagolható, s a hipervitaminózis miatt valóban súlyos betegségeket, akár vakságot is szerezhetünk, ezért, ha a körmünk töredezett, ne akarjuk rögtön vitaminpótlással gyógyítani, hanem vérkép elkészíttetésével próbáljuk kideríteni a valódi okokat! Ha a vérképünk jó, s még a vitaminhiányt sem lehetett bizonyítani, érdemes elgondolkodni azon, megéri-e a túlzásba vitt kozmetikázás?! 

- A körömlemezek barázdáiból a lezajlott betegségekről informálódhatunk: a köröm közepe táján látható elvékonyodás a két-három hónappal korábbi betegség vagy sérülés megtörténtét jelzi. Ilyenkor sem árt a kivizsgálás, hiszen számos betegség szövődménynyel vagy gócképződéssel jár.
 
- Az egyértelmű körömképletek közé tartozik a vashiány miatti körömlemez-vékonyodás, -repedezettség, -töredezettség, de a törékeny köröm más ásványi anyagok hiányára, döntően mészhiányra is utal. A vashiány miatt a köröm elveszítheti domborúságát is, s a szélek kitüremkedése miatt homorúvá válik.
 
Ezt azért érdemes külön hangsúlyozni, mert a vas is túladagolható, s ha csupán töredezett a körmünk, nem szabad rögtön vaspótlásba kezdenünk! Sokszor bélférgek, paraziták jelenlétére is utalhat a töredezett - elsősorban a cserépszerűen töredezett köröm. A keresztirányú barázdák, törések már a férgek miatti, vagy tőlük független gyulladásos folyamatok meglétére figyelmeztethetnek.
 
- A szívbetegség hatására éppen ellenkező körömforma alakul ki: a köröm megvastagodik, hossznövekedése is intenzívebbé válik, s kórósan domború alakzatot vesz fel. A színe ilyenkor sötétkékes.
 
- Említést kell tenni az elgombásodó körmökről is, hiszen annak ellenére, hogy ez látszatra külső fertőzés miatt következik be, a gombásodásra fogékonnyá tesz a túlzott cukorfogyasztás és a gyengülő immunrendszer is. 

 - Az apró, fehér pöttyök, csíkok cink-, szelén- és kalciumhiány jeleit tükrözik.

Fejünk ékessége 

Az ember legfőbb ékessége talán a hajkoronája. Sajnos leginkább éppen ezt teszik próbára a környezeti ártalmak, a szmogos, koszos levegő, no és a "szándékos" rongálás, például a hajfestés, dauerolás, túlzásba vitt kezelés, mosás, szárítás. A haj normális növekedése lassú - napi fél milliméter - és egyenletes. 

- Jó tudni! Az ennél gyorsabb növekedés a szervezet diszharmonikus állapotára, vitaminhiányra vagy -többletre utal. A hajszálak tövében levő faggyúmirigy tevékenységétől függ a haj zsírossága, ruganyossága és fényessége. A faggyúmirigy a genetikai, alkati sajátosságoknak megfelelő optimális állapotban szeretné tartani a hajszálakat. Ha nem ismerjük az alkatunkat, illetve nem vesszük tudomásul, hogy kissé zsírosabb vagy szárazabb haj rendeltetett számunkra, s megpróbálunk vegyszerekkel, kozmetikumokkal az egészséges állapot ellen tenni, felborítjuk testünk egészséges működési mechanizmusát.
 
Az ősz haj is természetes, egészséges jelenség; vajon érdemes-e rákkeltő vegyszerekkel színessé és beteggé tenni? A különböző hajkezelések nemcsak tönkreteszik a hajszálakat, s mérgezik a fejbőrt, de elfedik a haj-vészjelzéseket is. A fáradtságon, kimerültségen, vitamin- és ásványianyag-hiányon túl gyengülő immunrendszerre, betegségre, mérgezésre is figyelmeztethet a töredezett, tompa színű, elvékonyodott, tartás nélküli, összeesett hajkorona; ilyenkor a szervezetben lévő küzdelem miatt a mirigyek nem képesek megfelelően zsírozni, táplálni a hajszálakat.
 
Hajhullás esetében valamilyen gyulladásos betegségre, gócra, gombásodásra, vas- vagy más ásványhiányra, bőrbajra, ekcémára, a pajzsmirigyműködés zavarára gyanakodhatunk, de akár a stresszre is. Ezért feltétlenül járjunk utána a hajhullás, -töredezettség, -fakósság okának! A teljes vérkép alapján általában tökéletesen eldönthető, valós vagy hamis volt-e hajunk vészjelzése.


Árulkodó árnyalatok 

A köröm, illetve az alatta lévő bőr színéből is következtethetünk betegségekre: 

- a világosabb-kékes körömárnyalat oxigénhiányos állapotra figyelmeztethet
 
- a sárgás szín máj- vagy epeproblémákra utal 

- a szürke a szervezetben felgyülemlett salakanyagok túlzott jelenlétéről adhat hírt. 

A legyengült, beteges, edzetlen emberek körömalja általában lilás színű, az egészséges emberé rózsaszín.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.