Tesztoszteronhiány és depresszió

A nők hajlamosabbak a depresszióra

A hetven évnél idősebbek hajlamosabbak a depresszióra, ha tesztoszteronszintjük alacsony - mutatták ki ausztrál kutatók.

2008.03.05 06:53MTI

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem munkatársai mintegy négyezer idős férfit vizsgáltak meg, és kiderült, hogy azoknak, akiknél a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintje a legalacsonyabb, háromszor nagyobb az esélyük a depresszióra, mint azoknak, akiknél a legmagasabb - olvasható a BBC News honlapján.

A kutatók úgy vélik, hogy a nők hajlamosabbak a depresszióra 65 éves korig, mert ekkor a két nem közti egészségügyi különbségek minimálisra csökkennek. További kutatásokra lesz szükség, főleg azért, mert felmerült annak lehetősége, hogy az idős depressziós férfiaknál a tesztoszteronpótló terápia hatékony lehet. Ezt alátámasztja az a megfigyelés, hogy a tesztoszteron összefüggésben áll a kedélyállapottal, ez az oka például annak is, hogy a farmerek ősidők óta kiherélik háziállataikat, hogy nyugodtabbá tegyék őket.

Ám más kutatók szerint az időskori depresszió több tényező összejátszásának tulajdonítható, és nem tanácsos csupán az egyikre helyezni a hangsúlyt. Az alacsony tesztoszteronszint a kritikusok szerint csak az egyik tényező, amely hozzájárul a depresszió kialakulásához idős korban. A kutatásról az Archives of General Psychiatry szakfolyóiratban jelent meg tanulmány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.