Pszichoterápiára lenne szükségük az osztrákoknak

A 6 és 14 év közötti gyerekek 35 százaléka "bevallotta", hogy depresszióban szenved

Egyre növekvő mértékben terhelik lelki-pszichikai zavarok az osztrák gyerekeket. Egyötödük olyan súlyos és állandósult problémákkal küszködik, hogy pszichoterápiára lenne szüksége, de az ellátási hálózat szűkössége és a finanszírozás elégtelensége miatt csupán 0,4 százalékuk részesül kezelésben.

2008.02.20 13:26MTI

Az Osztrák Pszichoterápiai Szövetség (ÖBVP) által most közzétett tanulmány szerint az ausztriai gyerekek és fiatalkorúak hozzávetőleg kétharmada szüntelen nyomásnak és stressznek van kitéve, ráadásul a többségük úgy látja, hogy a rájuk nehezedő gondok csak súlyosbodni fognak az idő múlásával. Az iskolások húsz százalékánál figyeltek meg olyan viselkedési problémákat - például feltűnési vágyat - és egyéb pszichés zavarokat, amelyek tanácsadást igényelnének.

A 6 és 14 év közötti gyerekek 35 százaléka "bevallotta", hogy depresszióban szenved, és 8 százalékuk az öngyilkosság gondolatához is eljutott már. (Szakértők szerint az utóbbit azért kell komolyan venni, mert az ausztriai fiatalok körében a balesetek után az öngyilkosság a második számú halálok.)

Az ÖBVP tanulmánya több okot is feltárt a jelenség magyarázataként:

- A gyerekek számára a legnagyobb lelki igénybevételt az iskola jelenti, egyrészt a fokozódó teljesítmény- és versenykényszer, másrészt az erőszak és a félelem légkörének terjedése miatt; - Kiveszőfélben van a társadalomból a szolidaritásérzet, helyét mindinkább az egyénre szabott küzdőtér, a magányos harcos eszménye veszi át; a szülők "továbbadják" gyerekeiknek azokat a terheket, amelyek minduntalan nyomást gyakorolnak rájuk, és saját élettapasztalatuk alapján igyekeznek felkészíteni őket arra, hogyan állják meg helyüket a globalizált kapitalizmusban; - A társadalmi alapértékek helyébe szétszóródó "kisideológiák" lépnek, ami irányvesztést és értékzavart vált ki a gyerekből, annál is inkább, mert azt látják, hogy a szülők is keresik a kapcsolódási pontokat a világhoz; - A hagyományos családmodell felbomlott, de még nem sikerült egy új, elfogadható struktúrát találni, amely helyettesíthetné.

Az ÖBVP tanulmánya idézte az UNICEF felmérését, amely szerint az iparosodott országok között Ausztriában fordítják a családtagok a legkevesebb időt a beszélgetésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.