A rosszkedv hatása az ágyban

A szex és a depresszió

Egyik percben jókedv, a másikban mélypont. A depreszsziósok jól ismerik az akaratuktól független szélsőséges hangulatingadozást...

2008.02.12 15:20ideal.hu

A depressziós betegek érdektelenné válnak, alvászavarokkal küszködnek, és nehezen indulnak munkába. Ezek a tünetek a párkapcsolatra nincsenek olyan romboló hatással, mint amikor a kedélybetegség a szex terén okoz komoly gondot!

Milliónyian…

A probléma igazán közkeletű, hiszen a depresszió, mint a leggyakoribb pszichés zavar, életkortól, nemtől függetlenül világszerte milliókat érint. A megfelelő gyógyszeres és a szükség szerinti pszichoterápiás kezelés a betegek többségét meggyógyítja, és visszaadja számukra a szex, a munka és a mindennapok örömét.

Nem rosszkedv kérdése


A depresszió nem múló rosszkedv és nem is a valós sorscsapások által előidézett gyász vagy szomorúság.

A betegségben szenvedő ember:
• képtelen a mindennapok pozitív életeseményeinek örülni • nehezen hoz döntéseket
• ok nélkül is állandó bűntudata van
• közömbös.

Mindez akarattal nem befolyásolható, „kis önuralommal” nem rendezhető állapot. A depressziósokra gyakran panaszkodik környezetük, mert szerintük egyszerűen csak nem szedik össze magukat. A társadalom nagy része még minden ismeretterjesztő kampány ellenére sem érti meg, hogy az érintetteknek támogatásra, segítségre, nem pedig folyamatos dorgálásra lenne szükségük a gyógyuláshoz. Éppen a negatív társadalmi hozzáállás miatt marad sok, e betegséggel küszködő ember szégyenében, za-varában megfelelő orvosi figyelem nélkül.

• Fontos! Kezelés hiányában a tünetek nemcsak napokig vagy hetekig, hanem hosszú hónapig vagy évekig is tartósan fennállhatnak, sőt erősödhetnek.

Ok és következmény is

A felmérések szerint a legtöbb ember életében akad olyan időszak, amikor valódi depresszión esik át. A kedélybetegség nemcsak a lelket, de az egész testet érinti, befolyásolva az élet szinte minden egyes területét. Megzavarja az étvágyat, felborítja az alvási szokásokat és az egész viselkedést a külvilág irányában. A depresszió szorosan összefügghet a szexuális problémákkal, kiváltó okként és következményként egyaránt. A párkapcsolatokat a szexuális élet nehézségei megmételyezhetik, ami azért is jelentős probléma, mert a kiegyensúlyozott mindennapokhoz, az élhető, minőségi élethez mindenképpen hozzátartozik a megfelelő szexuális élet. Jó párkapcsolat aligha létezhet a mindkét partner számára kielégítő gyakoriságú, minőségű, harmonikus szexuális élet nélkül. A szexuális élet zavara azonban szinte minden depresszióst valamilyen formában érinti.

Depresszió előtt és alatt

A depresszió jelentkezése, vagy még inkább kiteljesedése előtt az egyik első árulkodó jel lehet, ha a szexuális érdeklődés és késztetés jelentős mértékben csökken. A kedélybetegek önértékelése nagymértékben elmarad a korábbitól. Nem is csoda, hiszen egészséges öntudat nélkül nehéz felvállalni a mezítelenséget és a szexuális késztetést még a jól ismert, több éve hűségesen kitartó partner előtt is.

• Jegyezzük meg! A partnertől néha elég egy oda nem illő szó, egy rossz hangsúllyal odavetett megjegyzés, és máris sérülhet a depressziós lelke. A kedélybeteg páciens kevesebbet foglalkozik a szex gondolatával, a nemi érintkezés egyre inkább kívül esik aktuális érdeklődési körén. Az önbizalomhiány vágyölő hatású. A nőknél ilyenkor kikapcsol az orgazmuskészség, a gátlások és szorongások elvonják a figyelmet az egész aktusról. A férfiaknak ugyanígy nehéz perceket okozhat a depressziós időszak.

Lelki-testi fájdalommal…

Gyakori eset, hogy nem maga a betegség, hanem a depresszió kezelésére kapott gyógyszerkészítmények mellékhatásaként jelentkeznek problémák az ágyban. A központi idegrendszert befolyásoló gyógyszerek sajnos elnyomhatják a szexuális késztetést is. Az antidepresszáns tablettákat szedők közül a szexuális problémákat tapasztalók merevedési és magömlési zavarra, a nemi vágy csökkenésére és az orgazmus hiányára panaszkodnak. Az érintett férfiaknak impotencia keseríti meg a jól induló éjszakákat, a nőknél a depresszió ellen szedett pirulák miatt részben vagy teljes egészében elmarad a hüvely nedvesedése, így számukra rendkívül fájdalmas lehet minden egyes közösülés.

Van segítség!

Bár a depresszió hosszú távon jól kezelhető betegség, a páciensek jelentős része sosem fordul orvoshoz, mivel egyáltalán nem is feltételezi, hogy beteg. A kellemetlenségeket leginkább a velük történt negatív eseményeknek, rossz sorsfordulatoknak tulajdonítják.

• Lényeges! Fel kell ismerni a depresszió jelentkezését! Ezért tartósan rossz kedélyállapot, elhúzódó szomorúság esetén mielőbb keressünk fel szakorvost, és kérjünk segítséget ahhoz, hogy általános hangulatunk újra helyreálljon! A depresszió sikeres kezeléséhez körülbelül fél-háromnegyed év is szükséges lehet.

A kezelés alatti bármilyen mellékhatásról, így a szexuális élet zavarairól is haladéktalanul tájékoztatnunk kell a kezelőorvost, mert csak így tud a korábbi helyett újabb kedélyjavító készítményt javasolni, ami számunkra a korábbinál megfelelőbb. Az ő egyetértésével választhatunk természetes hatóanyagú szereket is antidepresszánsként.

Ezek a növényekből készített gyógytermékek mellékhatások tekintetében sokkal kedvezőbbek, kíméletesebbek lehetnek, mint a klasszikus gyógyszerek. Kevésbé súlyos depressziós állapotokban jó hatásfokkal alkalmazhatjuk őket, de szigorúan csak akkor, ha orvosunk is rábólint az ötletre.

Édes kettesben

A szexuális élet zavarai eléggé gyakoriak, de a kedélybeteg páciensek közül nagyon sokan túlzott szemérmesség vagy előítéletek miatt nem mernek orvosuktól ez ügyben segítséget kérni. Sok pár annyira elfoglalt és leterhelt, hogy jó ideig fel sem ismerik, hogy esetleg szexuális problémákkal küszködnek, a gondokkal nem szívesen foglalkoznak. Az élettársnak, a szexuális partnernek sok megértésre és türelemre van szüksége a feszültségek feloldásához, hogy a kapcsolat helyreálljon, így érdemes kettesben menni a pszichoterápiára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.