A szívére veszi - szó szerint...

Fokozza a szívbetegséget a szorongás és a depresszió

A McGill és a Montréal Egyetem kutatói nemrég megállapították, hogy a szorongás és depresszió közel kétszeresére fokozza a szív koszorúerek betegségeinek gyakoriságát.

2008.01.22 14:41medipress.hu

Az elme problémája befolyásolja a szív problémáit is. Dr. Nancy Frasure-Smith professzor munkatársaival olyan betegeket vizsgált, akik meglévő koszorúér problémáikkal jól tudnak együtt élni és még nem szorultak kórházi ellátásra szívinfarktus miatt.

„Azt tapasztaltuk, hogy mind az általános szorongás, mind pedig a súlyos depresszió gyakoribb volt a koszorúér-betegek között, mint az átlag populációban. A lelki betegségek nélkül a szívbetegeknek átlagosan 13 százalékos esélyük van arra, hogy két éven belül infarktus alakuljon ki, szemben a szorongók vagy depressziósok között tapasztalt 26 százalékkal. Ez egyben az első olyan tanulmány, mely azt bizonyítja, hogy a szorongás és a depresszió komoly egészségügyi kockázatot jelent a szívbetegek számára”
– magyarázta a kutató.

A kutatók 804 beteget vizsgáltak, akiknél a koszorúerek bizonyos fokú elzáródása már bizonyítottan jelen volt, de betegségük nem mutatott hajlamot súlyosbodásra. A betegek rendszeres orvosi felülvizsgálat alatt álltak. A betegek közel egyharmadánál tapasztalták a kutatók a depresszió enyhe tüneteit, míg 41 százalékuk szorongott.

A betegségek súlyos formái csupán a betegek 7 illetve 5 százalékánál voltak jelen. „Miután egyértelmű bizonyíték támasztja alá a depresszió és a szorongás szívinfarktus kialakulására hajlamosító tulajdonságát, mindenképpen szükséges a stabil szívbetegek minél korábbi és minél hatékonyabb kezelése mindkét probléma szemszögéből, mivel mindkét állapot jól kezelhető antidepresszánsok segítségével.” – hangsúlyozta Francois Lespérance pszichiáter professzor, a kutatás társvezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.