Jótékony zamatos gyümölcs

Az eper véd a szívbaj ellen

Azok a hölgyek, akik szeretik az epret, jobb eséllyel kerülhetik el az érelmeszesedés kifejlődését, mint azok, akik nem kedvelik ezt a zamatos gyümölcsöt, jelezte egy tanulmány, amelyet a befolyásos táplálkozástudományi folyóirat, a Journal of the American College of Nutrition közölt.

2008.01.21 08:23MTI

Dr. Howard D. Sesso és munkatársai a híres vizsgálat, a Women's Health Study résztvevőinek adatait dolgozták fel. Ezt a tanulmányt 1985-ben az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet kezdeményezte annak vizsgálatára, hogy hormonális hatások mennyiben befolyásolják az emlőrák kifejlődését. A hölgyek tízezreit mozgósító egészségügyi program résztvevőinek igen sok adatát rögzítették, illetve éveken keresztül folyamatosan követték. Így sikerült csaknem negyvenezer korosodó amerikai hölgy szív- és érrendszeri betegségeinek megjelenését, alakulását elemezni és közülük 26.966-nál a vérzsír szintjét és az érelmeszesedés hátterét adó, lassú gyulladásos folyamatot jelző fehérjék mennyiségét is megfigyelni.

Részletes kérdőívre válaszolva a rendszeresen vizsgált hölgyek megadták étkezési szokásaikat, beleértve zöldség- és gyümölcsfogyasztásuk adatait is. Dr. Sesso és társai 11 éven keresztül figyelték meg a tanulmány résztvevőit, így pontosan rögzítették, kik kaptak esetleg infarktust, szélütést, kinek volt szüksége koszorúér-műtétre, vagy más orvosi beavatkozásra. Kiinduláskor a hölgyeknek csaknem egynegyede gyakorlatilag nem evett epret, a csoportnak fele havonta csak 1-3 alkalommal, a többi résztvevő hetenként fogyasztott a gyümölcsből.

A szív- és érrendszeri katasztrófák - szívhalál, infarktus, szélütés - gyakorisága szempontjából a különböző mértékű eperfogyasztók között statisztikailag értékelhető különbség nem volt, de az érelmeszesedéssel összefüggő, gyulladásos folyamatot jelző fehérjék szintje az epret gyakran fogyasztók körében alacsonyabbnak bizonyult. A kérdéssel foglalkozó szakemberek eddig leggyakrabban japán kutatók, Dr. Naemura és munkatársai 2005-ben közölt tanulmányát idézték. A szerzők kimutatták, hogy az epernek kísérleti körülmények között jelentős véralvadásgátló hatása van, ami szintén fontos tényező a szív- és érrendszeri katasztrófák megelőzése szempontjából.

A japán munkacsoport tagjai hangsúlyozták, hogy ebben szerepe lehet az eper véralvadást megelőző tulajdonsága mellett a gyümölcs igen kedvező, antioxidáns hatásának is. "A bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak egyértelmű szerepe van a szív és érbetegségek kockázatának csökkentésében" - mondta dr. Sesso. "Ez az első tanulmány, amely igazolja, hogy az eper csökkentheti a gyulladásjelző fehérjék szintjét: ez arra utal, hogy így a koszorúér-betegség kockázata kisebb lesz. Ezek az adatok ugyancsak alátámasztják azt a véleményt, hogy a bőséges zöldség- és gyümölcsevés csökkenti az érelmeszesedés kifejlődését".

A gyulladásjelző C-reaktív protein (CRP) az epret gyakorta fogyasztó hölgyekben átlag 14 százalékkal volt alacsonyabb, mint a gyümölcsöt nem-, vagy ritkán fogyasztók körében. A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy az eperkedvelők általában egészségesebben táplálkoztak, mint a többiek: náluk kétszer annyi zöldség és gyümölcs került az asztalra, mint a vizsgálat többi résztvevőinél.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.