Kórházba került a volt cseh elnök

Szívzavarok miatt kórházban van Vaclav Havel

Václav Havel volt cseh elnököt szívműködési zavarokkal szombaton este kórházba szállították - közölte vasárnap a közszolgálati Cseh Televízió.

2008.01.20 16:08ma.hu

A 71 éves volt cseh államfő lett volna ugyanis a vendége a prágai tévé hagyományos vasárnap déli vitaműsornak. A televízió Havel állapotáról semmiféle részleteket nem közölt. Václav Havel kérésére azt sem hozták nyilvánosságra, hogy melyik kórházban kezelik.

Jakub Hladík, az exállamfő személyes titkára újságíróknak azt mondta, hogy aggodalomra nincs, mert Havel állapota nem súlyos. Az állította, hogy vasárnap délelőtt telefonon beszélt Havellel, aki közölte, hogy jól érzi magát. Mindezek ellenére a volt államfő továbbra is kórházai kezelésben marad. Hogy meddig, arról Hladík nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. "Václav Havel legközelebbi napokra szóló munkaprogramját azonban le kellett mondanunk" - jegyezte meg a titkár.

A drámaíróból és emberi jogi aktivistából lett nemzetközileg ismert politikusnak már a múltban is gyakran voltak problémái az egészségével. A korábban erősen dohányzó Havelnek a kilencvenes évek második felében rákos daganat miatt eltávolították jobb oldali tüdejének jelentős részét.

Havelnek hétfőn fontos megbeszélése lett volna Alfréd Radokkal, aki a prágai Archa színházban várhatóan májusban színre viszi az ex-államfő legújabb darabját, az Eltávozást. A hét végén pedig részt kellene vennie a Havel, a polgár című dokumentumfilm ünnepi bemutatóján. Jarmila Poláková, a nagy érdeklődéssel várt film producere a televízióban azt mondta, tud Havel megbetegedéséről, de reméli, hogy a premierig rendbe jön.

Václav Havelt a múlt héten Karel Capek díjjal tüntette ki a Nemzetközi PEN Klub cseh tagozata. A 150 ezer koronás (közel másfél millió forint) jutalommal is járó díjat Havel életművéért és a cseh PEN Klubért végzett munkája elismeréseként kapta.

Havel-könyvbemutató és -kiállítás a prágai tavasz emlékére Budapesten

A prágai tavasz eseményeit idézik fel a Színház és emlékezet 1968-2008 című rendezvényen, amelyet pénteken tartanak Budapesten, a Thália Színházban - tájékoztatta a szervező Cseh Centrum az MTI-t.

A program keretében mutatják be Václav Havel világhírű cseh író, drámaíró, volt köztársasági elnök Kérem, röviden! (Prosím strucne) című könyvét - közölte Gál Róbert, az intézmény kulturális referense.

A 2006-ban megjelent önéletrajzi kötet az 1986-os Távkihallgatás életrajzi beszélgetéseinek folytatása, az azóta eltelt húsz évből tartalmaz dokumentumokat, naplójegyzeteket, munkatársaknak szóló elnöki instrukciókat irodalmi kollázs formájában. A könyvbemutató után kiállítás nyílik a helyszínen Václav Havel, a drámaíró és világpolgár címmel, majd kerekasztal-beszélgetés tartanak, amelynek témája: "Hatvannyolc - ma".

Negyven évvel ezelőtt, 1968. január 5-én, Antonín Novotny csehszlovák köztársasági elnök leváltásával a kommunista párt (CSKP) első titkári pozíciójából, és Alexander Dubcek megválasztásával kezdődött meg a prágai tavasz. Az "emberarcú szocializmus" megvalósításának világszerte nagy érdeklődéssel követett kísérletét augusztusban a Varsói Szerződés öt tagállama (Szovjetunió, Magyarország, Bulgária, Lengyelország, NDK) hadseregeinek bevonulása szakította félbe.

Václav Havel a prágai tavasz idején aktív politikai szerepet vállalt, ezért a katonai intervenció után betiltották műveit és csak sörgyári munkásként tudott elhelyezkedni. A kommunista rendszer úgynevezett "normalizációja" ellen minden módon tiltakozott, számtalanszor volt vizsgálati fogságban, háromszor ítélték el, mintegy öt évet töltött börtönben.

Mindeközben nemzetközi hírű drámaíró és esszéista lett, műveit - amelyek a hetvenes-nyolcvanas években otthon csak szamizdat folyóiratokban jelenhettek meg - sok nyelvre lefordították, darabjait számos helyen játszották külföldön. Legismertebb darabjai közé tartozik a Kerti ünnepély, a Vernisszázs, A tiltakozás, az Audiencia, A kísértés, a Largo desolato, és a Koldusopera. Jól ismertek a Levelek Olgának címmel kiadott börtönlevelei (1983) és a Távkihallgatás című önéletrajzi beszélgetései (1986).

Václav Havel 1989 őszén, a "bársonyos forradalom" idején magától értetődően került a rendszerváltás erőinek élére, részt vett a Polgári Fórum (OF) megalapításában, a mozgalom jelöltjeként választották 1989-ben Csehszlovákia elnökévé. Első megbízatásának lejárta után, 1990-ben ismét ő lett az államfő két évre. 1992 nyarán - amikor belátható közelségbe került Csehszlovákia általa ellenzett megszűnése - lemondott tisztségéről. Az önálló cseh állam létrejötte után, 1993-ban őt választották a Cseh Köztársaság első elnökévé. Tisztségében 1998-ban újabb öt évre megerősítették, második és már nem hosszabbítható mandátuma 2003. február 2-ig szólt.

A prágai tavasz emlékére meghirdetett budapesti rendezvényhez kapcsolódóan január 27-én, vasárnap a prágai Nemzeti Színház előadása látható: Tom Stoppard cseh születésű brit drámaíró Rock'n'roll című darabját cseh nyelven, magyar szinkrontolmácsolással láthatja a közönség a Thália Színházban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.