Hajszín és lélektan

Milyen személyiségre utal a hajszíned?

Mindenkit érdekel, hogy mit gondolnak róla a többiek. Cikkünkből kiderül, hogy a hajad mit közvetít a világ felé.

2008.02.20 16:16femina.hu

Ha az ember változtatni akar a külsején, akkor nem csak szebb akar lenni, gyakran mélyebb okok állnak a háttérben. Hiszen a külsőnkkel a belsőnket "közvetítjük" a világ felé. Gyakran előfordul, hogy egy válság után az ember drasztikusan változtat a külsején, ezzel is jelezve, hogy túllépett, megújult. Vagy épp így tör ki az új utáni vágy. A változásra, változtatásra remek eszköz a hajszín megújítása. 

De vajon mit fejez ki a hajszín? A hajszín genetikailag meghatározott, így ha nem is ok-okozati, de összefüggés van a hajszín és a jellem között. Hormonkutatók is azt tapasztalták, hogy az adrenalin, a stresszhormon, a szerotonin, a „boldogság” hormonja és a melanin, a színért felelős hormon, termelődése a haj- és bőrtípusoknak megfelelően különböző módon történik, ami hatással van az érzelmekre is. 

Bár sokan gondolják az ellenkezőjét, a külső igenis számít, és nem csak másoknak. Ma már színpszichológusok foglalkoznak a színek hatásaival. Így a haj színével is. Közhelynek tűnhet a gyakorlatias barna vagy a szende szőke, de mint minden közhelynek, ennek is van alapja. Sőt, megállapították, hogy a festett hajszínhez egy idő után idomul a jellem bizonyos mértékben.
 
Ha valaki nap nap után mondjuk egy vörös nőt lát a tükörben, önkéntelenül azonosul bizonyos mértékben a vörös hajú nőkkel kapcsolatos sztereotípiákkal. Sőt az is visszahathat a személyiségre, ahogy mások viszonyulnak az "új személyiséghez". Mondjuk a féfikollégák a barnából vörösbe átment kolléganőt felruházzák magukban a vörös nőknek tulajdonított személyiségjegyekkel, például tüzes, szexi, és ennek megfelelően fognak viselkedni vele.


De vehetnénk a fordítottját is. A hajszínváltoztatás erős beavatkozás a külső szempontjából. Tehát a festésben ott van a vágy, hogy más ember légy. Talán valamivel vagy valakivel nem vagy elégedett. Talán épp saját magaddal van a bajod, és erre keresel megoldást, amikor megváltoztatod a hajad színét. Ha életünket, jellemünket nem is döntően, közérzetünket mindenképpen nagyban befolyásolja az új szín. Erőt adhat a változtatáshoz, ha egy „új ember” néz ránk vissza a tükörből. 

De milyen legyen ez az új ember?


[1/3]next
  1. 1. oldal
  2. Fekete
  3. Szőke

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.