Betegségek okozhatják a hajhullást

Hajhullás - mennyi a normális érték?

A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek - alopeciának - ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 70-100 hajszál kihullása még normális. Ha a páciens ilyen problémával fordul orvoshoz, az első dolog amit meg kell tennie, hogy fésülködés vagy hajmosás során meg kell számolnia a kihullott hajszálakat.

2008.07.31 15:20WEBbeteg

A kóros hajhullásnak számos megjelenési formája van. Lehet körülírt területen jelentkező, vagy szétszórt, amikor a teljes hajas fejbőr érintett. Különböző betegségek részeként fordulhat elő a nem hegesedés okozta kopaszság, mint például a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése, másodlagos szifilisz, vashiányos vérszegénység, agyalapi mirigy elégtelenség. Ilyenkor az alapbetegség azonnali és megfelelő kezelésével a hajvesztés megállítható, visszafordítható. 

A férfias típusú kopaszság a leggyakoribb genetikailag meghatározott forma. A halántéktájon, fejtetőn és kétoldalt jelentkezik. A hajhullás kiterjedése változó és előre meg nem jósolható. A nők kopaszodása más mintázatot mutat, mint a férfiaké. A hajvesztés az egész hajas fejbőr területén észlelhető, míg a fejtető részen hosszanti ritkulás jellemző. Fontos azoknak a nőknek az ellenőrzése, akik hajritkulásról panaszkodnak, de a kopaszodásnak még nincs látható jele, mert a hajnak 20 százaléka kihullhat, mire az alopecia nyilvánvalóvá válik. 

Ön tudta? Átmeneti hajhullás kialakulhat a terhesség végén, drasztikus fogyókúra során, magas láz, műtét vagy stressz, helytelen táplálkozás vagy fogamzásgátló tabletta szedése során. A nők esetében a hajhullást illetve a hajszálak elvékonyodását ugyanazok az okok idézhetik elő, mint a férfiak kopaszodását, például a magas tesztosztero (férfi nemihormon) szint. A változó korral a női nemi hormonok szintje csökken, ami szintén alopeciához vezethet.

A hajhullás lehetséges okai

Nyugalmi hajhullás. Az átmeneti hajhullásnak telogen effluvium, vagyis nyugalmi hajhullás is lehet az oka, ezt a haj növekedési ciklusa során a nyugalmi fázisban lévő hajszálak számának átmeneti növekedése jellemzi. Az állapot felismeréséhez a legjobb módszer, ha a haj gyengéd húzása során nagy számban távoznak fehér tövükkel együtt a hajszálak. Egy kísérlet során a nyugalmi hajhullás fő okának a vashiány bizonyult. 

Körülírt hajhullás. Az alopecia areata, vagy másnéven a körülírt hajhullás ismeretlen eredetű, immunfolyamatnak vélt betegség. Típusos esetben lazac színű, teljesen sima, hegmentes foltokat látunk. A folt széléről a hajszálak könnyen eltávolíthatók. Az arc más szőrzete, a szakáll, szemöldök, szempillák is érintettek lehetnek. A betegség a teljes hajas fejbőr területére (alopecia totalis), sőt az orr belsejében lévő szőrszálakra (alopecia universalis) is kiterjedhet. A kopaszság ezen fajtája általában magától gyógyul, a betegek 80 százalékánál a haj teljesen visszanő, de előfordulhatnak olyan esetek, melyekben nincs gyógyulás. 

Trichotillomaniában (a beteg a saját hajszálait tépi ki) a kopasz foltok nem szabályosak, és növekedő hajszálak mindig láthatóak (hiszen amíg nem elég hosszúak ,addig nem lehet kitépni). A foltok gyakran csak egyik oldalon, a beteg domináns kezével azonos oldalon találhatóak. Előfordul hogy a beteg nincs is tudatában ezen szokásának. 

Gyógyszer okozta kopaszság. Szóbajövő gyógyszerek lehetnek: nagy mennyiségű A-vitamin tartós szedése, retinoidok, sejtosztódást gátló gyógyszerek, véralvadásgátló szerek, pajzsmirigy működésre ható szerek, fogamzásgátlók, amfetaminok, szalicilátok, egyes antibiotikumok. Itt említendő meg a kemoterápia során bekövetkező drasztikus hajvesztés, amely igen elkeserítő a beteg számára, de feltétlenül tudnunk kell, hogy az ily módon bekövetkező hajvesztés nem tartós, a haj a terápia befejezését követően ismét kinő. 

Hegesedés okozta kopaszodás. A hegesedés okozta kopaszodás kialakulhat kémiai, fizikai traumákat, súlyos bakteriális, gombás fertőzéseket és erős ionizáló sugárzást követően. A heges kopaszodás visszafordíthatatlan és maradandó. A sebészi hajátültetésen kívül egyéb kezelés nem áll rendelkezésre. Nagyon fontos a hegesedés folyamatának minél koraibb felismerése és kezelése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.