Napi hatvan-száz hajszál még nem a világ!

Te jó ég, hullik a hajam!

Hajnalban még minden rendben volt. A szokásos álmos ébredést, a szokásos kávé kísérte. Zuhanyzás jó hosszan, a lehető legforróbb vízben, hogy végre magához térjen. Végül a tükör következett.

2008.03.08 08:30Szabó Bea, ma.hu

Megszokott mozdulattal nyúlt a hajkeféért, ez nem lehet igaz, sziszegte, amikor sima hajába látszólag minden ok nélkül belegabalyodtak a kefe tüskéi. Megrántotta. Folytatta volna, de a kefére nézett és elkomorodott. Rosszul, nagyon rosszul kezdődött a nap. 

Mindannyiunk életében előfordulnak rosszul induló napok. Amikor semmi sem működik, álmosan rángatjuk át magunkat a reggelen. Késésben vagyunk, kapkodunk, fehér blúzunkra csöppen a kávé, átöltözés, sminkigazítás, no és persze a frizuránk... És talán ez az a pillanat, amikor elakadhatunk a készülődésben. 

Látszólagos rutinpályánkat ugyanis, egy figyelmen kívül nem hagyható jelenség szakítja meg: hajkefénkben a szokásosnál jóval több haj marad. Igaz, feltűnt már, hogy hetek óta a szokásosnál több hajszálat kell az értekezlet alatt leszedegetnünk blúzunkról, most viszont itt ez a rengeteg haj, s a felismerés: hullik a hajam! 

Kétségbeesett kutatás következik a látható nyomok után, végül megnyugszunk, nincs túl nagy baj, bár hullik, persze hullik a hajunk, talán az utóbbi hónapok túlhajtott, stresszes időszaka, a rendszertelen evés, a kimerültség lehet az oka. Két-három nap múlva azonban aggódni kezdünk, még egy hétig tart, mire elindulunk az orvoshoz.


Nem kell a kopaszságra gondolni!

A nők jelentős százaléka életében legalább egyszer kénytelen szembesülni az igencsak kellemetlen hajhullás jelenségével. De nemcsak erről van szó. A hajhullás hátterében a stressz, a zaklatott életritmus mellett, sokszor szervi megbetegedések, gócok, hormonális okok, bizonyos környezeti ártalmak, gyógyszerek mellékhatásai vagy táplálkozási szokások állhatnak. 

Éppen ezért érdemes komolyan venni a problémát, s viszonylag korai stádiumban elkezdeni a kezelést. Természetes jelenség, hogy az első tünetekkor megijedünk, s hogy pánik hangulatban rögtön a kopaszságra gondolunk. Egy nő életében különösen fontos helyet foglal el a haj, amely az esztétikai értékei mellett érzelmi biztonságot is jelent számára. 

A férfiakkal sincs ez másképp, de az ember – kiváltképp, ha nő – hajlamos belenyugodni párja férfias kopaszodásába. (Ha egy kopaszodással küzdő férfit kérdeznénk meg erről, valószínűleg árnyaltabb képet kapnánk a témáról.) Ha a hajhullás mellett még a körmök töredezését is felfedezzük, itt az ideje, hogy felkeressük a háziorvost, még inkább a bőrgyógyász szakorvost.


[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Napi hatvan-száz hajszál még nem a világ!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.