Aki keveset alszik, hizlaló ételt választ?

A fáradt agy a zsíros csokisfánk mellett dönt

Az alvás elhanyagolása, az éjszakázás kalóriadúsabb, zsírosabb ételek fogyasztására késztet - most kiderült, hogy pontosan miért. Ha nem alszunk, döntéshozatalunk is kárt szenved.

2012.06.12 08:15ma.hu

Egy új kutatás szerint az alváshiányból fakadó éhség és sóvárgás, amely súlygyarapodást okoz, csak részben köszönhető az étvágy kialakulásában résztvevő hormonoknak. Agyunk sokkal nagyobb szerepet játszik ebben, mint a hasunk.

Két kisebb, Bostonban bemutatott tanulmány szerint az alváshiány aktivizálja az agy bizonyos területeit, melyek örömöt "keresnek", és a gyorsétel is kielégülést jelent számukra.

Hogy a dolgok még rosszabbul alakuljanak, az álmosság más agyi régiók tevékenységét is visszafogja, és nem áll akadály az ilyen típusú vágyak útjába.

A Columbia egyetem kutatói FMRI-t használtak annak kiderítésére, milyen különbségek figyelhetők meg az agy véráramlásában, ha valaki a megfelelő 8 órát végigaludta, illetőleg nem aludt, csak 4 órát.

Figyelték a 25 önkéntes résztvevők agyát, miközben képeket mutattak nekik egészségtelen ételekről vagy egészségesekről, így gyümölcsökről, zöldségekről, zabkásáról.

A sóvárgást előidéző illetve jutalmazás-régió sokkal aktívabb volt a nem kipihent résztvevőknél, mint azoknál, akik eleget aludtak.

"Amikor az egyén nem aludta ki magát, az öröm-kereső agyterületek voltak ösztönözve - mondta el a tanulmányvezető, Marie-Pierre St-Onge, az egyetem New Yorki elhízás-kutatási központjából. - A kialvatlan emberek olyan ételek után vágyakoztak, mint a pepperónis pizza, a sajtburger és a sütemény."

A kutatók valószínűsítik, hogy a fáradt emberek azért vágynak magas kalóriás ételekre, mert szervezetük és agyuk extra energia-löketet kíván. A kialvatlan ember agya feltételezésük szerint úgy reagál, mintha ételtől is megfosztották volna.

Korábbi tanulmányok már rámutattak a kevés alvás és az elhízás összefüggésére, de az tisztázatlan maradt, hogyan hat az alvás a hízásra.

A kutatók azt kezdték vizsgálni, hogyan befolyásolja az alvás a hormonokat és az étvágyat.

Az éhezés és a sóvárgás nem az egyetlen tényező - egy másik tanulmány arra is rávilágít, hogy az ún. magasabb rendű agyi funkciók, melyek segítenek nekünk az érvek és ellenérvek felmérésében, bonyolult döntések meghozatalában, beleértve azt, hogy mit eszünk -, valószínűleg "veszélyeztetettek" az alváshiány hatására.

A hatást a Kaliforniai egyetem tanulmánya is megerősítette, itt szintén azok a résztvevők vágytak az egészségtelen ételekre, akik 24 órája ébren voltak.

Volt azonban egy érdekesség, amit felfedeztek: amikor az önkénteseket megfosztották az alvástól, nemcsak az élvezet-kereső területeken mutatott aktivitást az agyuk, a döntéshozatalt illetően csökkenő aktivitás volt megfigyelhető - monta el Stephanie Greer tanulmányvezető.

Úgy tűnik, hogy a fáradt ember helyesen dönteni sem igazán képes, ezért csábul el a magas kalóriatartalmú ételek irányába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.