A ginseng csökkenti a rákosok kimerültségét

Gyökérben a súlyos fáradtság ellenszere!

Csökkentheti a ginzeng gyökér a rákos betegeknél tapasztalható súlyos fáradtságot. Mindehhez csupán két hónap kellett - állítja egy tanulmány.

2012.06.06 14:22ma.hu

Segíthet a rákbetegség által okozott, nyomasztó fáradtság-érzeten a ginzeng. Kutatók felfedezték, hogy az amerikai ginseng gyógynövény nagy dózisban történő fogyasztása 2 hónapon keresztül csökkentette a rákból fakadó fáradtságérzetet a betegeknél - sokkal inkább, mint a placebo.

A kutatók 340 beteget tanulmányoztak, valamennyien rákbetegség miatt estek át kezelésen mintegy 40 egészségügyi központban. A páciensek 60 százalékának mellrákja volt.

A résztvevő betegek placebót vagy 2000 milligramm ginzenget kaptak - őrölt amerikai ginzeng gyökér formában.

Fotó: chinese.herbs.webs-sg.com

Négy héten belül csak kis javulás mutatkozott a fáradtság tüneteiben. Nyolc hét múlva viszont jelentős javulás következett be az általános kimerültség-érzetben, összehasonlítva azoknak a betegeknek az érzéseivel, akik a placebo-csoportba tartoztak.

Dr. Debra Barton az amerikai Mayo klinika rákközpontjának kutatója elmondta, a 100 pontos skálán 20 pontos javulást figyeltek meg. A gyógynövénynek ráadásul semmilyen mellékhatása nem volt.

A ginzeng gyökeret a hagyományos kínai orvoslás hosszú ideje használja gyógyírként és természetes energia-növelőként. Mostanáig azonban hatását nem tesztelték a fáradtság ellen, mely a rákos betegek 90 százalékánál jelentkezik.

A daganatos betegeknél a kimerültséget azzal hozzák összefüggésbe, hogy növekedés tapasztalható az immunrendszer gyulladásos citokinjeiben, de a kortizol nevű stresszhormon szabályozása is gyengébb.

A ginzeng aktív összetevői, a ginzenozidok hatását már állatkísérletekben is kimutatták: csökkenti a citokineket, melyek a gyulladáshoz köthetők és segít a kortizol szabályozásában.

Dr. Barton következő tanulmányában közelről is meg szeretné vizsgálni a ginzeng hatását a specifikus biomarkerekre.

Elmondta: a rák egy hosszan tartó, krónikus stresszt kiváltó tapasztalat, amely akár 10 évig is eltarthat, a diagnózis és a kezelés után. A ginzeng alkalmazásával meg lehetne előzni a súlyos fáradtságot, így a szervezet a kezelés alatt is jobban reagálna - vélekedett a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.