Energiát ad és fokozza a sebességet a céklalé?

Rettegj, ha céklát eszik a riválisod!

Céklát az olimpiára? Hatékony teljesítményfokozónak bizonyult ez a népszerű, lila zöldség. Fokozza a futási sebességet és a sebesség fenntartását is segíti.

2012.04.26 16:55ma.hu

Jobb teljesítményre sarkalló erősítőnek számít a cékla - egy új kutatás szerint ez a népszerű, lila színű zöldség lehet a titka a sportolók sikerének. Tudósok felfedezték, hogy azok a sportolók, akik sült céklát ettek futás előtt, gyorsabban futottak vetélytársaiknál.

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz nitrát vegyületeket, melyekről kimutatták, hogy fokozzák a fizikai teljesítményt. Az amerikai St. Louis egyetem kutatói 11 fitt és egészséges férfit és nőt vontak be vizsgálatukba.

Feladatuk az volt, hogy kétszer 5 kilómétert fussanak a futópadon. Az első futás előtt az önkéntesek egy adag sült céklát ettek - csupán egy órával azelőtt, hogy futni kezdtek volna a futópadon.

A második futás előtt ugyanennyi mennyiségű áfonya mártást fogyasztottak, melyet azért választottak ki számukra, mert ugyanannyi kalóriával látta el őket, mint a cékla - de nem volt ugyanolyan a nitrát-szintje.

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics szaklapban közölt eredmények szerint az áfonya-fogyasztás után a résztvevők 11,9 km/órát futottak, ám a cékla fogyasztással átlagos sebességük 12,3 km/óra volt.

Sebességüket hosszabb ideig fenn tudták tartani, amikor céklát ettek, és 5 százalékkal nagyobb volt a sebességük a cékla-fogyasztást követően.

A felfedezés alátámasztja brit kutatók 2009-es kutatását, miszerint a a céklalé ivásának jó hatása van a kitartásra és az állóképességre, és a vérnyomást is csökkenti.

Az exeteri kutatók nyolc fiatal, egészséges férfin végeztek kerékpáros tesztet. Céklalét illetve feketeribizli lét itattak velük. Könnyű ütemben kellett biciklizniük.

Kiderült, hogy a kerékpározás közben kevesebb oxigént használtak azok, akik céklalét ittak, vagyis izmaik azonos mennyiségű munkára voltak képesek, kisebb energiafogyasztás mellett.

Amikor pedig arra kérték őket, hogy hajtsanak, amíg csak tudnak leállás előtt, a cékla lé lehetővé tette számukra, hogy másfél perccel tovább tekerjenek, mielőtt kifogytak az energiából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.