Csodákat művel az avokádó olaj

Öregség és betegség ellen egy kis, zöld gyümölccsel

Az avokádó lehet az öregedés elleni küzdelem és a betegségek egyik leghatékonyabb fegyvere. Olaja többre képes, mint az olívaolaj.

2012.04.24 16:55ma.hu

Természetes fegyver az öregedés és a betegségek ellen? Az avokádó biztos módszernek tűnik.

A gyümölcsből nyert olaj a szabad gyökök leküzdésében is hatékonynak mutatkozott - ezek olyan veszélyes molekulák, melyek szerepet játszanak az öregedéstől kedzve a szívproblémákon át a rákos megbetegedésekig mindenben.

Különösen gyakoriak a mitokondrium belsejében - sejtjeink apró erőműveiben, melyek az elfogyasztott táplálékot energiává változtatják. A zöldségekben és gyümölcsökben levő antioxidánsok - így például a répában, paradicsomban levők - felszámolják a szabad gyököket, de nem találnak utat a mitokondrum belsejébe.

Az avokádóé azonban képes erre. Amikor az antioxidánsok nem jutnak be a mitokondriumba, a szabad gyökök tovább károsíthatják azt, az energiatermelést leállítva, melynek következében a sejtek összeomlanak és elpusztulnak.

Az instabil szabad gyökök természetes anyagcsere-salakanyagok, de nagyobb számban lehetnek jelen olyan tényezők miatt, mint pl. a légszennyezés, dohányfüst vagy sugárzás. Ezek következtében a szervezetben kezdenek garázdálkodni, láncreakciókat kiváltva, melyek pusztítják a sejtmembránokat, fehérjéket és a DNS-t is.

A jelenség az egyik legjelentősebb okozója az öregedésnek, és kutatók szerint nagy szerepet játszik a rák kialakulásában valamint az erek károsodásában.

Az avokádó olaja ugyanakkor lehetővé teszik az ún. élesztő sejtek számára a túlélést a magas vaskoncentrációnak kitettséggel szemben. Ez egy olyan elem, amely nagy mennyiségben termel szabad gyököket.

Az avokádó olaj összetétele hasonló az olívaolajéhoz, melynek fogyasztását a krónikus betegségek alacsony számával hozzák összefüggésbe, különösen a mediterrán országokban.

"Az avokádó olaj az amerikaiak olívaolaja lehet" - fogalmazott Christian Cortes-Rojo, a mexikói Michoacana de San Nicolas de Hidalgo egyetem kutatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.